Consiliul Județean Galați va construi un sistem modern de gestionare a deșeurilor Recomandat

Consiliul Județean Galați demarează un proiect unic în partea de est a continentului european. Costel Fotea, președintele instituției, a semnat miercuri un contract de finanțare europeană în valoare de 104 milioane de euro în baza căruia se va construi un sistem modern de gestionarea deșeurilor.

„Astăzi am semnat cel mai mare contract de finanţare cu #fonduri europene din istoria #Consiliului Judeţean Galaţi. 104 milioane de euro pentru cel mai modern sistem de colectare, tratare şi depozitare a deșeurilor. Vom avea inclusiv instalaţie de producere a #energiei #electrice din deşeuri.
Cea mai performantă staţie de tratare a deşeurilor din România va funcţiona la Galaţi, iar depozitul de la Valea Mărului va avea o capacitate de ‪1.000.000‬ de metri cubi şi o durată de viaţă de cel puţin 30 de ani.
Vor fi construite staţii de tratare a deşeurilor, de sortare şi de compostare la Tecuci, Târgu Bujor, Valea Mărului şi Galaţi. De asemenea, proiectul prevede şi achiziţionarea pentru tot județul a #echipamentelor necesare pentru colectarea şi transportul deşeurilor.
Este un proiect la care s-a muncit mult şi care va schimba imaginea societăţii asupra a ceea ce înseamnă un depozit de deşeuri, precum şi a modului în care trebuie gestionată această problemă", a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Potrivit reprezentanților CJ Galați, Sistemul de management integrat al deşeurilor (SMID) va cuprinde numeroase puncte de lucru la Galaţi, Tecuci, Tg. Bujor şi Valea Mărului. Aproximativ trei sferturi din valoarea investiției va fi folosită pentru realizarea unei staţii ultramoderne de tratare mecano - biologică a deşeurilor, dotată cu un digestor şi cu o turbină de producere a energiei electrice. Cu ajutorul sistemului cu tehnologie de ultimă oră, gunoiul va fi transformat în îngrășământ pentru agricultură și în energie electrică care va fi folosită pentru funcționarea stației.

Cu banii europeni, va fi amenajată o groapă modernă de gunoi la Valea Mărului, vor fi construite mai multe stații de compostare, de sortare și de transfer pentru deșeuri și vor fi cumpărate mașini și pubele de gunoi pentru tot județul.

 Investiția va fi gata în următorii ani și va acoperi toate necesitățile județului Galați.

 

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Ultima modificare Miercuri, 17 Iunie 2020 22:30

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.