Primarul unei comune din Galați, pus sub acuzare pentru tentativă de fraudă cu subvenții și fals în înscrisuri Recomandat

Parchetul European (EPPO) l-a pus sub acuzare pe primarul comunei Brăhășești, din județul Galați, România, la Judecătoria Iași, la 7 decembrie, pentru tentativă de fraudă cu subvenții și fals în înscrisuri oficiale.

Primarul este acuzat că a încercat să obțină ilegal fonduri europene, în cadrul unui proiect de sprijinire a dezvoltării inițiale a unor noi companii în cadrul comunității locale, finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

În calitate de beneficiar al finanțării UE, primăria Brăhășești trebuia să organizeze cursuri de învățare pentru viitorii antreprenori, care, la rândul lor, trebuiau să elaboreze planuri de afaceri în vederea analizei și selecției pentru obținerea de ajutoare financiare - care urmau să fie acordate după înființarea firmelor.

În conformitate cu normele aplicabile, întreprinderile nou create trebuiau să fie înregistrate până cel târziu la 14 februarie 2020 - însă, la data respectivă, nu fusese înființată nicio întreprindere dintre cele 15 persoane ale căror planuri de afaceri au fost selectate pentru ajutor. Cele 15 societăți au fost înregistrate (și au dobândit astfel personalitate juridică) abia la 12 martie 2020.

Se crede că inculpatul, acționând în calitatea sa oficială de primar și reprezentant legal al beneficiarului fondurilor UE, a încheiat contracte de subvenționare cu 15 persoane fizice, toate datate 14 martie 2020 - deși numai persoanele juridice aveau dreptul să primească ajutorul financiar. Acesta este suspectat că, ulterior, a înlocuit paginile care conțineau datele de identificare ale persoanelor fizice cu altele noi, care conțineau datele de identificare ale societăților nou înregistrate.

Contractele presupus a fi falsificate, împreună cu alte documente și declarații solicitate, au fost prezentate autorității române de gestionare a fondurilor UE, ca justificare pentru solicitarea a aproximativ 260 000 EUR (1 278 225 RON). Tentativa de fraudă a fost observată după o verificare amănunțită de către autoritatea de management, iar plata a fost respinsă.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Ultima modificare Marți, 10 Ianuarie 2023 10:36

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.