Buletinul va conține, pe viitor, și o semnătură electronică Recomandat

Proiectul de lege, ce ar putea să treacă în curând de Parlament, prevede că buletinul electronic va permite inclusiv folosirea semnăturii electronice. Adică actul de identitate va conține un certificat digital pentru semnătură electronică, ce va fi emis de MAI și va fi echivalentul legal al semnăturii de mână. Exact această chestiune va duce, însă, la probleme destul de mari.

Proiectul de lege prevede că certificatele digitale emise de MAI vor fi simple (nivel mediu de încredere), nu calificate, acesta fiind singurul caz în care semnătura electronică este echivalentul semnăturii de mână, conform Regulamentului european 910/2014, care se aplică direct inclusiv în România.Regulamentul european mai stabilește că certificatele calificate pentru semnătură electronică pot fi emise doar de către un „prestator de servicii de încredere calificat”, cu respectarea unor cerințe clare, statut care se acordă de către un organism de supraveghere.

Toate statele membre ale Uniunii Europene în care a fost implementat cardul electronic de identitate, cu posibilitatea integrării de certificate digitale în CIP-ul cardului, folosesc certificate calificate de semnatură electronică, cu respectarea prevederilor Regulamentului 910/2014, potrivit avocat.net.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.