Anca Serban

În ședința Adunării generale extraordinare din data de 23 aprilie, Asociația Profesională a Judecătorilor „Al. I. Cuza” Galați a fost reorganizată, fiind primiți noi membri și aleasă o nouă conducere, informează Curtea de Apel Galați.

Conducerea asociației este asigurată de președintele acesteia, judecătorul Răzvan Dicu, și de doi vicepreședinți, judecătorii Giulio-Costel Nedelcu și Doru Benescu. Cenzorii asociației sunt judecătorii Mihai Boroș, Mara Cucoș și Norina-Viorica Crihană.

Potrivit sursei citate, scopul Asociației Profesionale a Judecătorilor „Al. I. Cuza” este unul profesional și de cultură interdisciplinară, care urmărește promovarea în forme specifice a autorității, prestigiului și competenței judecătorilor, dar și consolidarea și respectul statutului judecătorului.

De asemenea, asociația promovează relații profesionale între judecători prin accesul liber și nelimitat la informații privind domeniile legale nou apărute, organizează simpozioane și seminare interne și internaționale pe teme juridice de strictă actualitate, pentru perfecționarea nivelului profesional al judecătorilor, și cooperează cu asociații simililare, cu asociații ale juriștilor, precum și cu alte organizații neguvernamentale din țară și străinătate, în realizarea obiectului de activitate.

Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Animație GULLIVER se va desfășura în perioada 20-25 mai. Este o ediție aniversară, prin care îndrăgitul teatru gălățean celebrează 30 de ani de continuitate și de consecvență în slujba artei, culturii, a educației și a frumosului.

Festivalul GULLIVER 2024 se bucură de un program de spectacole special, complex, cu o reprezentare internațională sporită, asigurată prin prezența mai multor trupe de teatru din străinătate: David Zuazola din Spania, Bence Sarkadi Theater of Marionettes din Ungaria, The Key Theatre din Israel și Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” Chișinău din Republica Moldova.

Totodată, selecția de spectacole a acestei ediții se remarcă prin participarea unor reprezentanți de seamă ai teatrului românesc, precum Teatrul Național ”I.L. Caragiale” București, alături de Marius Manole, Marius Bodochi, Radu Afrim, Teatrul Mic, Teatrul de Artă București, Teatrul ”Ion Creangă” București, Opera Comică pentru Copii București, Teatrul Muzical Ambasadorii București, Teatrul Magic Puppet din Cluj-Napoca.

În completare, vor fi prezente, desigur, cele mai reprezentative teatre cu specific pentru copii și tineret din țară: Teatrul de Animație ”Țăndărică” București, Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” Timișoara, Teatrul pentru Copii și Tineret ”Ariel” Târgu Mureș, Teatrul pentru Copii ”Arlechino” Brașov, Teatrul pentru Copii și Tineret "Vasilache" Botoșani, Teatrul de Păpuși ”Puck” Cluj-Napoca, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul de Animație pentru Copii și Tineret ”Imaginario” Ploiești.

Și în acest an, Festivalul GULLIVER va include secțiunea de activități în aer liber, cu un program generos și diversificat de activități interactive pentru întreaga familie, cu spectacole, ateliere de creație, animație, și multe surprize pentru cei mici și întreaga familie.

Festivalul reunește, totodată, activități conexe, precum expoziții specifice, lansări de carte, workshopuri, conferinţe, dezbateri, precum și alte proiecte și acțiuni din sfera cultural-educativă.

Programul detaliat al Festivalului Internațional de Animație ”Gulliver” este disponibil pe site-ul teatrul-gulliver.ro și pe pagina de Facebook ”Teatrul Gulliver”.

Una dintre cele mai importante conducte magistrale de refulare, Dn 1000mm, aferentă Stației de Repompare Filești (care deservește patru cartiere ale municipiului Galați), este înlocuită, în cadrul lucrărilor din Contractul CL1 – Reabilitare rețele de apă în municipiul Galați, parte a „Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apă și apă uzată în județul Galați, etapa 2”.

Luni, 22 aprilie, a fost programată cuplarea conductei cu rol de provizorat PEHD Dn 630mm din str. 9 Mai, ceea ce va permite antreprenorului să execute lucrările propriu-zise de înlocuire a vechii magistrale, cu grad avansat de uzură și coroziune, care a creat în ultimii ani dificultăți majore în zonă, atât pentru funcționarea sistemului de alimentare cu apă potabilă, cât și pentru traficul rutier, informează operatorul regional Apă Canal SA Galați.

În cadrul lucrărilor de reabilitare, se vor monta aproximativ 500 m conductă nouă de apă potabilă PEHD Dn800mm, se vor executa cămine de vane noi pe traseul conductei, dar și noduri hidraulice.

Apă Canal SA Galați continuă astfel eforturile pentru modernizarea și reabilitarea infrastructurii de alimentare cu apă potabilă din municipiul Galați, cu impact semnificativ în îmbunătățirea calității și siguranței serviciului, potrivit operatorului.

Începând cu data de 22 aprilie 2024, în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Vehicule Galați se va organiza un punct de lucru în municipiul Tecuci, situat în strada 1 Decembrie 1918, nr. 75, unde se vor desfășura activități pe linie de permise de conducere și înmatriculări auto.

De la aceeași dată, activitățile desfășurate în cadrul sediul secundar al serviciului din incinta sediului Poliției mun. Tecuci vor fi sistate.

Adresa punctului de lucru din municipiul Tecuci este strada 1 Decembrie 1918, nr. 75, jud. Galați (lângă clădirea Parchetului de pe lângă Judecătoria Tecuci ). Adresele de e-mail sunt Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. ; Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Programul de lucru cu publicul

MARȚI: activități pe linie de permise de conducere și înmatriculări între orele 09.30-14.00, în conformitate cu data și ora programării ;

JOI: activități pe linie de permise de conducere și înmatriculări între orele 09.30-14.00, în conformitate cu data și ora programării ;

Operațiunile ce pot fi solicitate în cadrul ghișeelor permise de conducere și înmatriculare auto în cadrul punctului de lucru sunt:

  • Pe linie de înmatriculări:
  1. Înmatriculare permanentă/temporară a vehiculelor rutiere;
  2. Autorizare provizorie/de probe a vehiculelor rutiere;
  3. Duplicate certificate de înmatriculare/plăci cu numere de înmatriculare;
  4. Modificare date certificate de înmatriculare;
  5. Radiere vehicule rutiere;
  6. Eliberare dovezi/documente înmatriculare și plăci cu numere de înmatriculare/autorizare provizorie / de probe;
  7. Înrolare utilizatori site D.G.P.C.I. pentru acces la serviciile online disponibile;
  8. Păstrare combinație număr de înmatriculare;
  • Pe linie de permise de conducere:
  1. Preschimbare permise de conducere românești cu valabilitatea administrativă expirată sau eliberare duplicate;
  2. Eliberarea dovezilor/permiselor de conducere,
  3. Modificare date permise de conducere românești,
  4. Preluare imagini permise de conducere,
  5. Programare candidați la proba practică a examenului în vederea obținerii permisului de conducere,
  6. Înrolare utilizatori site D.G.P.C.I. pentru acces la serviciile online disponibile.

IMPORTANT

Toate operațiunile care pot fi desfășurate în cadrul punctului de lucru se vor efectua în baza programărilor online, care pot fi făcute pe site-ul Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări, secțiunea servicii online - programări la ghișeu – județul Galați – ghișeele TEC1 sau TEC2, în funcție de serviciul solicitat/prevăzut în cadrul ghișeelor.

Până la operaționalizarea sistemului informatic pentru programări, cetățenii vor avea acces la serviciile punctului de lucru în ordinea sosirii, cu respectarea programului.

Doar permisele de conducere românești cu valabilitatea expirată sau pierdute pot fi preschimbate, respectiv eliberate duplicate ale acestora. Permisele de conducere eliberate de autoritățile altor state se preschimbă doar la sediul principal al serviciului situat în mun. Galați.

Programarea candidaților pentru examenul auto se face doar pentru proba practică a acestui tip de examen în fiecare zi de marți și joi și doar în intervalul orar 13.00-14.00. Înregistrarea candidaților pentru proba teoretică a examenului auto se face doar la sediul principal al serviciului situat în mun. Galați.

In cazul în care la înmatriculare / transcriere se solicită o combinație preferențiala a numărului de înmatriculare sau plăci cu numere de înmatriculare pentru vehiculele electrice (de culoare verde), solicitantului i se vor elibera pe loc cartea de identitate a vehiculului și dovada înlocuitoare a certificatului de înmatriculare, iar plăcile cu numere de înmatriculare vor fi eliberate în ziua următoare de lucru stabilită pentru punctul de lucru.

NU se poate încasa la ghișee contravaloarea permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau a autorizației provizorii, excepție făcând următoarele:

- Contravaloarea plăcilor cu numere de înmatriculare;

- Contravaloarea plăcilor cu numere provizorii;

- Păstrarea combinației numerice;

- Contravaloarea taxei reprezentând combinația de numere preferențiale.

La depunerea documentației pentru operațiunile de mai sus, solicitanții vor atașa obligatoriu  chitanțele de plată reprezentând:

- contravaloarea permisului de conducere = 89 lei;

- contravaloarea certificatului de înmatriculare = 49 lei;

- contravaloarea autorizației provizorii = 13 lei;

Opțional, dacă nu se dorește achitarea taxelor la ghișeu, pot fi depuse și următoarele chitanțe de plată:

- contravaloare plăci cu numere de înmatriculare :

- 20 lei/placă tip A;

- 17 lei/placă tip C;

- 23 lei/placă tip B

- contravaloare plăci cu numere provizorii = 20 lei/placă;

- contravaloare taxă numere preferențiale = 45 lei;

- contravaloare taxă păstrare combinație numerică = 30 lei.

Modalități de plată

- Mijloace de plată online;

- Virament bancar;

- Mandat poștal;

- Prin intermediul POS-urilor instalate la unitățile Trezoreriei Statului;

- Numerar, conform precizărilor de mai sus.

Inspecția Muncii, a desfășurat, între 9 și 12 aprilie, Campania națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, precum și prevederile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă de către angajatorii care desfășoară activități din domeniul „Fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase” - cod CAEN 107 (1071, 1072 și 1073).

La nivelul județului Galați, în domeniul relații de muncă, în urma celor 21 de controale efectuate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galați, inspectorii gălățeni au aplicat 6 sancțiuni contravenționale, din care 4 avertismente și 2 amenzi în valoare totală de 3.000 lei, și au dispus 17 măsuri de remediere a neconformităților constatate.

Cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul relațiilor de muncă au fost:

- angajatorul nu respecta prevederile art.119 din Legea nr.53/2003R, respectiv obligația de a ține la locul de muncă definit potrivit art. 16^1 din același act normativ, evidența orelor de muncă;

- angajatorul nu a evidențiat în contractul individual de muncă cu timp parțial repartizarea programului de lucru.

În domeniul securității și sănătății în muncă, în urma celor 14 controale efectuate, inspectorii de muncă au aplicat un număr de 19 sancțiuni contravenționale, din care 15 avertismente și 4 amenzi în valoare totală de 19.000 lei, și au dispus 19 măsuri de remediere a neconformităților constatate.

Cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul securității și sănătății în muncă au fost:

- organizarea necorespunzătoare a activității de prevenire și protecție;

- măsuri necorespunzătoare pentru acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor și evacuarea lucrătorilor;

- căi de acces și de circulație nemarcate corespunzător;

- nu a fost asigurat tuturor lucrătorilor echipamentul individual de protecție;

- neasigurarea reviziilor și reparațiilor la echipamentele de muncă.

 

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a decis o nouă prelungire, de o lună, a perioadei în care microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) se pot înscrie online la granturile cuprinse între 200.000 și 8 milioane de euro pe proiect, pentru investiții în cele 6 județe acoperite de Programul Tranziție Justă (PTJ) 2021-2027.

Astfel, IMM-urile eligibile pot depune proiecte în sistemul MySMIS2021 până pe data de 20 mai 2024, ora 24.00, în cadrul acțiunii „Dezvoltarea Întreprinderilor și a Antreprenoriatului” – componenta „Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă”, din PTJ 2021-2027.

Aceasta este a doua prelungire de o lună a perioadei de înscrieri la finanțări. Prima prelungire de termen s-a dat în martie 2024.

Alături de IMM-urile din Galați, de acest program beneficiază și cele din județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Prahova și Mureș. Programul finanțează trecerea de la industria poluantă la activitățile mai puțin poluante.

Bugetul alocat IMM-urilor din județul Galați este de 84,634 milioane de euro. Din acest buget, firmele eligibile vor putea obține granturi de minimum 200.000 de euro și de maximum 8 milioane de euro pe proiect, sub formă de ajutor regional de stat și ajutor de minimis.

Este obligatoriu să se realizeze câte un loc de muncă nou creat la maximum 175.000 euro finanțare nerambursabilă solicitată, cu excepția proiectelor ce depășesc 5 milioane de euro, pentru care valoarea solicitată/loc de muncă creat este de 150.000 euro.

Muzeul de Istorie "Paul Păltănea", instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galați, invită joi, 18 aprilie, la ora 12.00, la vernisajul expoziției temporare „Mozaic tehnic”, organizată de către muzeograful Valentin Bodea.

„Pe fondul celor două revoluții industriale la nivel mondial (sfârșitul sec. XVIII - XIX, respectiv sfârșitul sec.al XIX-lea - prima jumătate a secolului al XX-lea) au pătruns și în spațiul românesc numeroase obiecte din domeniul știință și tehnică. Fie că este vorba despre mașini de scris, mașini de cusut, motoare cu abur, aparate de zbor, automobile, aparate de radio, războaie de țesut mecanizate, telefoane, multe astfel de obiecte au fost achiziționate de către familiile înstărite, prin intermediul marilor comercianți români și străini care aveau legături în special cu casele comerciale din Europa”, afirmă reprezentanții muzeului gălățean.

Din patrimoniul Muzeului de Istorie "Paul Păltănea" Galați fac parte și astfel de bunuri muzeistice care datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea – prima jumătate a secolului al XX-lea: o mașină de cusut marca "Howe" (a doua jumătate a secolului al XIX-lea), o mașină cu aburi realizată de către sergentul Ioan Ghiorghiu la Arsenalul Marinei Militare din Galați (1911), un aparat de radio "Standard Universal" (prima jumătate a secolului al XX-lea), iar acestea împreună cu alte exponate cu valoare muzeistică deosebită vor putea să-și "spună" povestea și să fie admirate de către publicul vizitator în cadrul expoziției "Mozaic tehnic", potrivit sursei citate.

Vernisajul va avea loc Secția Lapidarium a Muzeului de Istorie, din str. Maior Iancu Fotea, nr. 2 bis, vizavi de Biserica Greacă.

Inspectorii fiscali din cadrul AJFP Galați au efectuat, în luna martie 2024, controale la contribuabili persoane juridice și fizice, înregistrând următoarele rezultate:

- inspecții fiscale (generale și parțiale) – 34 din care 25 la contribuabili persoane juridice și 9 la contribuabili persoane fizice;

- controale (controale inopinate și controale încrucișate) – 22, din care 14 la contribuabili persoane juridice și 8 la persoane fizice;

- obligații suplimentare stabilite – 4,35 milioane lei (contribuabili persoane juridice și contribuabili persoane fizice).

Principalele obligații stabilite suplimentar, în cuantum de 2,45 milioane lei, sunt reprezentate de impozitul pe profit/venit, ceea ce reprezintă un procent de 56,32% din total, urmate de obligațiile stabilite suplimentar în cuantum de 0,91 milioane lei pentru TVA, ceea ce reprezintă un procent de 20,92%.

În virtutea rolului preventiv, urmare celor 61 de acțiuni de verificare documentară efectuate la contribuabili persoane juridice, în luna martie 2024, organele de inspecție fiscală au stabilit obligații suplimentare la bugetul de stat, în cuantum  de 978.281 lei.

De asemenea, la contribuabili persoane fizice, în luna martie 2024 s-au finalizat 6 acțiuni de verificare documentară, fiind stabilite obligații de plată în valoare de 24.564 lei, înscrise în decizii de impunere.

AJFP Galați precizează că, în martie, s-au emis 17 notificări de conformare, cu un risc fiscal estimat în sumă totală de 3.369.478 lei.

Notificările de conformare au fost transmise în vederea reanalizării situației fiscale și corectarea declarațiilor de către contribuabili, în termen de 30 de zile, dacă se confirmă riscurile identificate.

Luni, 15 aprilie, operațiunile cu publicul ale Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galați vor fi fi suspendate temporar.

„Conform adresei nr.96093/08.04.2024 transmisă de Distribuție Energie Electrică România Sucursala Galați, în data de 15 aprilie 2024 (interval orar 11 - 15) se va întrerupe distribuția energiei electrice la Inspectoratul Teritorial de Muncă Galați, deoarece sunt programate lucrări de modernizare a instalației de alimentare cu energie electrică (Modernizare PT DMSS Țiglina 1 – montare concentrator date măsură). Prin urmare, instituția noastră este în imposibilitate de a prelua orice tip de documente, inclusiv registre de evidență a salariaților, și nu va putea elibera parole”, a anunțat ITM Galați.

O situație similară s-a înregistrat și pe 5 aprilie.

Cu prilejul minivacanței de 1 Mai și Paște, pentru facilitarea deplasării pasagerilor spre destinațiile de vacanță, dar și spre domiciliu pentru a fi alături de cei dragi de sfintele sărbători de Paște, CFR Călători va asigura un program de transport special.

Prin urmare, în perioada minivacanței 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai 2024, pasagerii au, în plus față de trenurile existente în programul obișnuit de circulație, mai multe legături spre Constanța și stațiunile de pe litoral, inclusiv Mangalia, cu trenuri directe din București Nord, Iași, Suceava, Oradea, Arad, Craiova, Satu Mare, Baia Mare, Sighetu Marmației, Bistrița Nord, Cluj Napoca, Brașov.

De asemenea, și călătorii din alte regiuni au la dispoziție o serie de conexiuni rapide din capitală, pe fondul existenței mersului de tren cadențat (la 1-2 ore) pe ruta București Nord – Constanța și retur.

„În zilele cu trafic crescut din această minivacanță, CFR Călători pune la dispoziția publicului călător capacitatea maximă de transport, tehnic disponibilă pentru asigurarea deplasării către zonele de interes aflate pe teritoriul țării. Se va monitoriza atent traficul de pasageri și în funcție de evoluția și dinamica cererii de călătorie, compania va suplimenta operativ cu vagoane trenurile care circulă spre/dinspre cele mai solicitate destinații în limita parcului de material rulant tehnic disponibil”, precizează CFR Călători.