Un dublu centenar sărbătorit de Uniunea Artiştilor Plastici din România Recomandat

14 lucaci 14 lucaci

Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, prof. univ. dr. Petru Lucaci, îşi exprimă încrederea în cultura contemporană românească şi pledează, în contextul Zilei Culturii Naţionale, pentru punerea în valoare şi promovarea creaţiei din toate domeniile.
"Eu cred în cultura contemporană românească. Cred că există aici un potenţial deosebit de exprimare în toate domeniile din sfera culturii şi merita efortul de a-l pune în valoare şi a-l face cunoscut. Desigur, trebuie nu doar să ne gândim la cultura contemporană, ci să încercăm, fiecare în zona de expertiză culturală, să realizam proiecte noi, care să îmbogăţească patrimoniul cultural contemporan şi să arhiveze cu grijă şi respect ceea ce s-a făcut în domeniu până acum", a declarat, pentru AGERPRES, Petru Lucaci.
Potrivit acestuia, Uniunea Artiştilor Plastici din România organizează, cu sprijinul Ministerului Culturii, un eveniment la Muzeul Naţional de Artă Contemporană - cu o secţiune teoretică şi una documentar-expoziţională legată de un dublu centenar: 100 de ani de organizaţie profesională a plasticienilor din România şi 100 de ani de revistă de artă în România. "Primul palier al proiectului evocă înfiinţarea în 1921 a Sindicatului Artelor Frumoase, din iniţiativa unor artişti precum Camil Ressu, Teodorescu-Sion, Artur Verona, şi transformarea lui prin fuziunea cu Sindicatul mixt al artiştilor din provincie în Uniunea Artiştilor Plastici. Al doilea palier este legat de apariţia în anul 1922 a primului număr din revista 'Artele Frumoase' - Revista Artelor Plastice cu Nicolae Tonitza ca prim-redactor", a spus plasticianul.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.