150 de ani de la sfințirea Bisericii Comunității Elene din Galați Recomandat

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „V. A. Urechia”, Serviciul Județean Galați al Arhivelor Naționale și Comunitatea Elenă din Galați anunță vernisajul expoziției „Artă bisericească la Dunărea de Jos. 150 de ani de la sfințirea Bisericii ”Schimbarea la Față” din Galați (Biserica Comunității Elene)”.

Vernisajul are loc vineri, 5 august 2022, ora 11.00.

Demersul expozițional își propune să omagieze unul dintre evenimentele importante ale vieții culturale și religioase la Dunărea de Jos din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea și începutul secolului următor, prin valorificarea unor bunuri de patrimoniu, cum ar fi: documente, fotografii, cărți scolastice și bisericești, obiecte de cult din colecții muzeistice și personale.

Sunt aduse în atenția publicului documentele prin care a fost aprobată construirea bisericii, angajarea preoților, listele cu epitropi, testamentele unor enoriași, referințele la evenimente din viața comunității și a bisericii etc.

Invitația curatorului expoziției, muzeograful dr. Mariana-Delia Pohrib, este una de nerefuzat. Bibliofilii vor descoperi cărți din perioada 1757-1927, editate la Veneția, Londra, Atena, Iași, pasionații de sfragistică - sigiliul Comunității Elene din Galați (1864), iubitorii de fotografie vor regăsi o serie de cărți poștale și albumele fotografului George Maksay din anul 1906, care a imortalizat în diferite ipostaze Biserica și Școlile de Băieți și Fete ale Comunității Elene, juriștii vor putea analiza Statutele Comunității Elene din anul 1899, în timp ce pasionații de etnografie vor putea admira două costume populare grecești.

Pentru toți iubitorii de frumos, obiectele de artă bisericească vor desăvârși periplul istoric.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 5 august - 5 septembrie 2022, la Secția Lapidarium, str. Maior Iancu Fotea nr. 2 bis (vizavi de Biserica Greacă).

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.