Don Quijote de Miguel Cervantes vândut cu jumătate de milion de euro Recomandat

15 don 15 don

Două volume „unice” din romanul „Don Quijote” de Miguel de Cervantes au fost vândute cu 504.000 de euro, inclusiv taxe, în cadrul licitaţiilor organizate miercuri la Paris de Sotheby's, potrivit news.ro. Identitatea cumpărătorului acestor copii ale celebrei scrieri - o a treia ediţie a cărţii I tipărită în 1608 şi o primă ediţie a cărţii a II-a din 1615 - nu a fost dezvaluită, scrie AFP. Considerat primul roman modern, povestea săracului şi nebunului nobil care se crede un cavaler în căutare de aventuri a fost un succes uriaş când a fost publicată în 1605.
Expuse public în noiembrie la Sotheby's din Londra, cărţile au fost achiziţionate cu aproape un secol în urmă de un diplomat bolivian. Numit ambasador al Boliviei în Franţa în 1947, Jorge Ortiz Linares, un pasionat colecţionar, căuta o ediţie originală a romanului. A plecat la Londra în 1930, „probabil cel mai important loc pentru comerţul internaţional cu cărţi vechi”, explică AFP Ed Maggs, librar şi stră-strănepot al lui Uriah Maggs, fondatorul librăriei de cărţi vechi Maggs Bros.
În timpul vizitei la această librărie, Ortiz nu a găsit ceea ce căuta, dar şi-a lăsat datele de contact în aşteptarea de noi cărţi. A primit un telefon de la librar în 1936 şi a plecat din nou la Londra. La 21 decembrie 1936 a achiziţionat cele două exemplare ale lui „Don Quijote: cartea I” pentru 100 de lire sterline la acea vreme şi cartea II pentru 750, explică Anne Heilbronn, şefa Departamentului de cărţi şi manuscrise de la Sotheby's.
Aceste volume sunt „unice” pentru că au fost legate în secolul al XVIII-lea pentru un colecţionar englez şi este foarte rar să găseşti cărţi „Don Quijote” cu astfel de legături vechi, adaugă ea.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.