Tezaure numismatice descoperite de detectorişti autorizaţi Recomandat

11 tez 11 tez

Două tezaure numismatice antice, cu monede datând din secolul II î.Hr. şi din secolul III d.Hr., au intrat în patrimoniul Muzeului Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia după ce au fost descoperite în august şi octombrie de detectorişti autorizaţi într-o pădure din Jidvei şi, respectiv, pe un teren arat de pe raza comunei Noslac.
Tezaurele, din care unul, cel de la Jidvei, conţine, pe lângă cele 107 monede, şi o fibulă din fier dacică şi un amnar din fier, de epocă romană, au fost prezentate joi în cadrul unei conferinţe de presă, la care a participat şi unul dintre detectorişti.
Cel mai valoros dintre tezaure, o monedă putând avea o valoare de piaţă şi de 2.000 de euro, este cel descoperit în luna august într-o pădure din comuna Jidvei, care a şi fost restaurat deja, potrivit Agerpres. Potrivit numismatului Cristian Găzdac, cercetător ştiinţific la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca, tezaurul de la Jidvei este mai valoros deoarece conţine tetradrahme "Macedonia Prima" şi tetradarhme de imitaţie dacice, "adevărate bijuterii ale gravării monetare". Monedele, din care unele sunt fragmentare, au de la 4 până la 16 grame şi sunt dintr-un "argint aproape pur, adică de 995 la mie puritate".
Chiar dacă încă nu a fost făcută evaluarea pentru fiecare monedă în parte, Cristian Găzdac a apreciat că asemenea piese au ca valoare de piaţă de la 300 de euro până la 1.000 - 2.000 de euro bucata.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.