Indemnizația de concediu medical pentru carantină sau izolare va crește ușor în următoarea perioadă Recomandat

"Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină sau izolare reprezintă 100% din baza de calcul stabilită potrivit legii și se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate", scrie în Legea nr. 136/2020, în vigoare de mâine.

Până acum, cuantumul indemnizației a fost stabilit prin OUG nr. 158/2005, care se va aplica în continuare pentru măsurile instituite până când Legea 136 intră în vigoare - "indemnizațiile de asigurări sociale aferente concediilor medicale de carantină sau izolare instituite sau, după caz, acordate până la data intrării în vigoare a prezentei legi se suportă potrivit actelor normative în vigoare la data instituirii", respectiv acordării lor, prevede, mai exact, Legea 136.

Potrivit avocatnet, actualmente, OUG nr. 158/2005 prevede o indemnizație de 75% din baza de calcul stabilită conform ordonanței, adică media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare (în cazul salariaților).

În Legea nr. 136 nu scrie însă cum se calculează acea bază, nici nu se trimite la un alt act normativ.

Potrivit legii, concediul și indemnizația de carantină se acordă asiguraților (deci nu celor care nu sunt asigurați în sistemul de sănătate public) cărora li se interzice continuarea activității, care nu poate fi realizată la domiciliu, din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcția de sănătate publică, scrie Avocatnet.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.