Restricțiile guvernamentale au mai nenorocit un sector important al economiei românești Recomandat

Cresterea animalelor a ajuns ”la mila Domnului”, spun tot mai multe voci ale fermierilor autohtoni, amenințați acum și de spectrul falimentelor, pe fondul restricțiilor nenumărate impuse în pandemia de coronavirus.

Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) împreună cu Uniunea Crescătorilor de Păsări din Romania (UCPR) solicită Guvernului Romaniei alocarea fondurilor bugetare menite să sprijine sectoarele de creștere a porcinelor și a păsărilor.

Fermierii solicită în regim de urgență alocarea fondurilor bugetare pentru implementarea tuturor actelor normative menite să sprijine sectoarelor de creștere a porcinelor și a păsărilor.

Criza privind sănătatea publică prin care trece și România afectează aceste sectoare într-o măsură ridicată, punând în pericol funcționarea și chiar existența acestora pe termen scurt și mediu. Suntem într-o situație extrem de dificilă din punct de vedere financiar și epidemiologic” se precizează în scrisoarea apel transmisă de cele două organizații reprezentative Guvernului Orban.

Reprezentanții APCPR și UCPR adăugă că fermierii din sectorul creșterii porcinelor se confruntă cu probleme legate de preț, răspândirea continuă a Pestei Porcine Africane și mulți dintre ei sunt în pragul falimentului sau în faliment, pierderile totale până în acest moment ajungând la 1 miliard de euro, iar, în ceea ce privește sectorul avicol, producția este încă insuficientă, valoarea importurilor este uriașă, iar producția de ouă pentru consum este subdezvoltată.

Pe fondul pandemiei de COVID-19, efectivele de păsări din România s-au redus cu cca 20% până la jumătatea anului 2020 și, dacă circulația materialului biologic avicol va fi din nou restricționată în UE, producția poate scădea chiar și cu 40%. În condițiile actuale, producătorii locali de carne de porc pot asigura doar 30% din necesarul pentru consumul intern, România fiind în situația de a importa restul de 70% pentru a asigura securitatea alimentară a populației, se mai susține prin datele analizei prezentate în scrisoarea citată.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.