La jumătatea lunii octombrie 2024, la nivelul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Galați se înregistrau 44.707 de persoane care pot beneficia de amnistia fiscală din acest an.
Totalul sumelor datorate de acestea la bugetul general consolidat era de 1,069 miliarde de lei.
Potrivit prevederilor OUG 107/2024 debitorii persoane fizice sau juridice, de drept public sau privat, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică, persoane fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii liberale, unităţi administrativ-teritoriale sau subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti ori instituţii publice, astfel cum sunt definite prin Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, precum şi prin Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, pot beneficia de anularea dobânzilor, penalităţilor şi tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, dacă se sting prin orice modalitate toate obligaţiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024.
În cazul debitorilor persoane fizice, se anulează și o parte a obligațiilor principale restante la data de 31 august 2024, în procent de 50% pentru obligații principale cu un cuantum mai mic de 5.000 lei și de 25% pentru obligații principale mai mari de 5.000 lei.
Conform prevederilor OMF nr. 5521/2024, debitorii care intenţionează să beneficieze de anularea unor obligaţii bugetare, respectiv a obligaţiilor de plată accesorii şi/sau a unui procent din obligaţiile bugetare principale, după caz, potrivit OUG nr. 107/2024, pot notifica organul fiscal cu privire la intenţia lor, prin depunerea unei notificări, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1 la OMF nr. 5521/2024, astfel:
După primirea notificării, organul fiscal procedează la:
După depunerea notificării, în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării acesteia, organul fiscal emite şi comunică debitorului decizia referitoare la obligaţiile de plată accesorii şi certificatul de atestare fiscală.
În situaţia în care debitorul nu depune cererea de anulare a unor obligaţii bugetare până la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, organul fiscal emite şi comunică acestuia decizia de pierdere a valabilităţii amânării la plată a unor obligaţii bugetare.
Notificarea privind intenţia de a beneficia de anularea unor obligaţii bugetare are drept scop obţinerea următoarelor efecte:
- nu începe sau se suspendă, după caz, procedura de executare silită;
- nu se efectuează stingerea până la data soluţionării cererii de anulare a unor obligaţii bugetare sau până la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, după caz.
Dobânzile, penalităţile şi toate accesoriile aferente obligaţiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, se anulează dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
Debitorii care intenționează să beneficieze de anularea obligațiilor bugetare pot notifica organul fiscal cu privire la intenția lor, până cel mai târziu la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor și nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024, sub sancțiunea decăderii.
Pe site-ul anaf.ro este disponibil formularul electronic CERERE DE ANULARE a unor obligații bugetare/ NOTIFICARE privind intenția de a beneficia de anularea unor obligații bugetare, poate fi descărcat accesând secţiunea Servicii online/ Descărcare declaraţii electronice/ Descărcare declaraţii/ D11 sau accesând adresa: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/D11.html și se transmite prin portalul SPV.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.