În contextul avertizărilor emise de specialiști cu privire la focarele de febră aftoasă identificate în Ungaria și Slovacia, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Galați a adoptat "Planul de măsuri pentru prevenirea, apariția și evoluția febrei aftoase în județul Galați".
„În cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență au fost adoptate o serie de măsuri menite să prevină apariția și răspândirea febrei aftoase, o boală cu impact major asupra fermierilor și economiei locale. Principalul nostru obiectiv este ca toți crescătorii de animale să fie corect informați și pregătiți să aplice măsurile necesare pentru protejarea efectivelor lor. De aceea, în perioada următoare, vom intensifica acțiunile de informare și instruire, astfel încât fiecare fermier să înțeleagă importanța respectării regulilor de biosecuritate și a măsurilor sanitar-veterinare. Protejarea fermierilor și a sectorului agricol este o responsabilitate comună, iar printr-o colaborare strânsă între autorități și crescătorii de animale, ne asigurăm că economia județului rămâne stabilă și că siguranța alimentară nu este pusă în pericol.
Fac un apel la responsabilitate și colaborare din partea tuturor celor implicați, astfel încât, prin măsuri bine coordonate și aplicate cu strictețe, să prevenim această amenințare și să protejăm sectorul zootehnic județean”, a declarat Andreea-Anamaria Naggar, prefectul județului Galați.
Pentru a preveni răspândirea virusului și pentru a proteja sectorul zootehnic local, au fost stabilite mai multe măsuri, printre care:
De asemenea, s-a stabilit ca DSVSA Galați să asigure personal veterinar specializat pentru efectuarea inspecțiilor, prelevarea probelor și verificarea aplicării măsurilor sanitar-veterinare.
Polițiștii, polițiștii de frontieră, jandarmii și polițiștii locali vor intensifica patrulele pentru identificarea transporturilor ilegale și vor reține transporturile suspecte până la verificarea sanitar-veterinară.
Aceste măsuri vor fi aplicate până la ridicarea restricțiilor impuse, iar autoritățile îndeamnă toți actorii implicați să respecte aceste indicații pentru a preveni apariția febrei aftoase în județul nostru și pentru a proteja sănătatea animalelor și siguranța consumatorilor.
***
Febra aftoasă este o boală infecţioasă acută, care provoacă febră, urmată de dezvoltarea de vezicule pline cu lichid mai ales la nivel bucal şi la nivelul membrelor. Boala este cauzată de un virus care are şapte serotipuri diferite, fiecare producând aceleaşi simptome. Intervalul dintre expunerea la infecţie şi apariţia simptomelor variază între 24 ore şi10 zile, sau chiar mai mult. Timpul mediu, în condiţii naturale, este de 3-6 zile.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.