În două, maximum trei săptămâni, va fi repornit furnalul de la Liberty Galați Recomandat

Combinatul Liberty Steel de la Galați a început aprovizionarea și avem angajamentul din partea acestei companii că în două, maximum trei săptămâni, va fi repornit Furnalul nr. 5, a anunțat, miercuri, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, la dezbaterea „Ora Guvernului”, din Senat.

„Situația de la Galați este extrem de importantă. Pe acest subiect vreau să vă spun că în urmă cu trei săptămâni a fost adoptat în cadrul Guvernului un Memorandum prin care s-a oferit o extindere a unui credit de capital de lucru din partea Exim Bank, în valoare de 350 de milioane de euro, care are ca destinație exclusivă aducerea de materii prime, de la cocs până la alte materii prime, pentru a reporni acel furnal de la Galați. În momentul de față, au început aprovizionarea, pentru că vorbim despre un mecanism care presupune plata de sume în avans pentru toți furnizorii de aceste materii, din care unele vin și din Australia. Au făcut plățile în avans. În momentul de față, angajamentul din partea acestei companii este că în două, maximum trei săptămâni, va fi repornit acel furnal”, a spus Ivan, citat de Agerpres.

De asemenea, el a susținut că s-au demarat negocieri la nivelul Comisiei Europene pentru a se găsi un mecanism de relaxare pe „tot ceea ce înseamnă industria siderurgică din România”.

„Ceea ce am făcut la nivel decizional, la nivel guvernamental, pe lângă a da această gură de oxigen către ei, am pus în calcul inclusiv negocieri la nivelul Comisiei Europene pe care le-am purtat, atât eu, cât și cei din partea companiei, tocmai pentru a găsi un mecanism de relaxare pe tot ceea ce înseamnă industria siderurgică din România. Și când spun asta mă refer și la oțel”, a arătat ministrul Economiei.

Potrivit acestuia, s-a renegociat Green Industrial Deal și s-a căzut de acord să se facă o analiză asupra impactului pe care l-ar avea în siderurgie prelungirea mecanismului certificatelor de carbon gratuite din cadrul schemei de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), care ar trebui eliminate treptat începând cu 2026, scrie sursa citată.

„Din acest punct de vedere, în momentul de față, suntem în stadiul în care am renegociat tot ce înseamnă Green Industrial Deal. Împreună cu alte state europene care au istorie și au relevanță în domeniul siderurgic, am căzut de acord pe un nou paper prin care analizăm cum vom putea să dăm un boost de energie pe tot ce înseamnă eliminarea certificatelor de carbon și prelungirea acestui mecanism european care trebuia să se închidă în 2025. Asta înseamnă un cost mediu de aproximativ 13,5% mai mic pentru energia care va fi folosită în industria siderurgică tocmai pentru a face competitivă, atât industria din România, cât și din alte state membre UE”, a explicat Bogdan Ivan.

În plus, o problemă pentru industrie o reprezintă taxele vamale impuse de SUA la oțel și aluminiu, a atras atenția șeful de la Economie.

„Odată cu apariția noilor taxe în raport cu SUA, suntem într-o nouă paradigmă, iar ceea ce trebuie să facem este să ne asigurăm că nu vom fi invadați de oțel ieftin de pe alte piețe extra-europene. Așa că am activat lucrul ăsta, am discutat cu omologii mei, inclusiv din Franța, din Germania, din Italia, pentru a găsi un mecanism european de protejare a producătorilor de oțel din toată Uniunea Europeană, și în special din România, că asta mă interesează cel mai mult”, le-a spus el senatorilor.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.