Circa 3.000 de hectare de terenuri agricole din județul Galați, afectate de ploile torențiale din primul semestru Recomandat

Ploile torențiale căzute în primul semestru al acestui an, însoțite de vijelii și căderi de grindină, au afectat puternic terenurile agricole din mai multe localități din județ: Galați, Valea Mărului, Munteni, lndependența, Schela, Măstăcani, Foltești, informează un raport al Direcției pentru Agricultură Județene Galați.

„Dintre UAT-urile afectate de fenomenele hidrometeorologice nefavorabile doar Galați, Munteni, Valea Mărului și Schela au respectat termenele stabilite prin Ordinul 459/78/2019, și anume 24 ore de la producerea fenomenului și 12 ore de la încetarea acestuia. SGA Galați a înaintat situațiile pe UAT-uri Instituției Prefectului Județului Galați pentru care a fost emis Ordinul Nr.240/28.06.2021, prin care erau numite comisiile de constatare și evaluare a pagubelor produse de fenomene hidrometeorologice, formate din reprezentanți ai DAJ Galați, IJSU și UAT-uri”, se arată în raport.

„Pentru UAT Valea Mărului, raportul operativ s-a întocmit de SGA în baza procesului verbal din data de 14.05.2021 încheiat de comisia numită prin dispoziția primarului nr. 204/15.05.2021. Au fost anunțați producătorii agricoli sa depună înștiințări pentru suprafața de 5 ha teren agricol afectat. Prin neprezentarea acestora la sediul primăriei, constatarea pagubelor de către comisie a fost practic imposibilă.

În comuna Schela, comisia a constatat că suprafețele de teren agricol au fost afectate de grindină, fenomen care nu face obiectul ordinului comun Nr. 459/78 din 2019. În urma deplasărilor în teren, a verificărilor și centralizării proceselor verbale la UAT Munteni și Galați, din totalul suprafeței declarate de 6.184,09 ha, a rezultat o suprafață afectată de teren agricol de 2.829,24 ha, într-un procent de 45,75 la sută, totalizând o valoare a cheltuielilor de 12,74 milioane lei”, se mai afirmă în raportul citat.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.