Produsele din plastic de unică folosință, interzise și în România Recomandat

Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanța anti-plastic, prin care produsele de plastic de unică folosință vor fi interzise și în România, decizie aprobată cu aproape două luni întârziere față de termenul stabilit de o directivă europeană.

Printre produsele din plastic ce urmează să fie scoase progresiv din comerț, până în anul 2026, până la epuizarea stocurilor existente, se numără paharele, farfuriile și tacâmurile din plastic sau bețișoarele de urechi.

Lista extinsă a produselor pentru care va fi interzisă comercializarea pe cuprinsul României cuprinde: bețișoare pentru urechi, tacâmuri (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești), farfurii, paie și agitatoare pentru băuturi, bețele pentru baloane, recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, cum ar fi cutiile cu sau fără capac (inclusiv cele pentru meniurile fast-food), recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv dopurile și capacele acestora, pahare pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv capacele acestora.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că nu poate fi estimată cantitatea de produse din plastic care vor fi scoase de pe piață, menționând că stocurile vor fi epuizate treptat, iar aceste produse vor fi înlocuite cu cele din materiale biodegradabile. El a subliniat că magazinele își pot epuiza stocurile, dar nu mai pot pune pe piață cantități noi.

La data intrării în vigoare a ordonanței adoptate, anumite produse din plastic de unică folosință introduse pe piață trebuie să poarte un marcaj clar, lizibil și care nu se poate șterge, plasat pe ambalajul acestuia sau direct pe produs, care informează consumatorii cu privire la opțiunile de gestionare a deșeurilor pentru produs sau mijloacele de eliminare a deșeurilor care trebuie să fie evitate pentru produsul respectiv.

De asemenea trebuie să se precizeze prezența materialelor plastice în componența produsului și impactul negativ asupra mediului rezultat din aruncarea produsului sau din alte mijloace necorespunzătoare de eliminare a produsului.

Produsele care intră în această categorie sunt: absorbante, tampoane igienice și aplicatoare de tampoane; șervețele umede, și anume șervețele preumezite de îngrijire personală și de uz casnic; produse din tutun cu filtre și filtre comercializate pentru a fi utilizate în combinație cu produse din tutun; pahare pentru băuturi.

Conform Uniunii Europene, 80% din deșeurile marine sunt din plastic, iar produsele vizate de această legislație constituie 70% din totalul deșeurilor marine. Specialiștii afirmă că, din cauza vitezei lente de descompunere, plasticul se acumulează în mări, oceane și pe plajele din întreaga lume. Urme de plastic sunt găsite în organismele marine precum broaște țestoase, foci, balene si păsări, dar și în pește și fructe de mare, de aici fiind prezente în lanțul alimentar uman.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.