Ministrul Finanțelor promite dispariția dosarului cu șină Recomandat

Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, anunță implementarea sistemului „e-factura” și renunțarea la „dosarul cu șină”, informează Mediafax, prin implementarea sistemului SAF-T (Standard Audit File for Text).

„Practic, este un mod de control simplificat prin care organul fiscal primește informațiile de care are nevoie, urmând să facă un control amănunțit doar dacă din aceste informații rezultă că este necesar așa ceva”, a spus Vîlceanu.

Sistemul implică obligativitatea înrolării instituțiilor publice sau de interes public din administrația publică locală și centrală în sistemul propriu al Ministerului Finanțelor Publice sau ANAF, numit „Patrimven”.

„Este un sistem prin care autoritățile publice schimbă mai direct și mai ușor informații și, de asemenea, reprezintă și un avantaj direct pentru contribuabil pentru că, în situația în care ai nevoie de o adeverință de venit de la organul fiscal, pe care să o duci - de exemplu - la Primărie, cele două instituții pot comunica direct și astfel cetățeanul este scutit de o birocrație inutilă. Asigură o comunicare 7 zile din 7, 24 de ore din 24 cu organul fiscal, astfel încât contribuabilul este scutit să mai meargă la ghișeu, să mai ducă dosarul cu șină, să i se mai solicite încă un document. Practic, încarci în spațiul privat virtual declarația, vei primi declarația de impunere și vei putea să faci plata tot electronic dacă dorești”, a spus ministrul.

Potrivit lui Vîlceanu, cea mai importantă măsură adoptată este „e-factura”, sistemul obligatoriu de facturare electronică.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.