Transportul gratuit al elevilor rămâne “în aer” Recomandat

Federația Operatorilor Români de Transport - F.O.R.T. avertizează că transportul gratuit al elevilor rămâne „în aer”, din cauza unui „act normativ prost gândit, lipsit de viziune și coerență, ce nu este acoperit de bugetul necesar”.

„Așa cum era de așteptat, Avocatul Poporului a transmis către Curtea Constituțională a României excepția de neconstituționalitate a prevederilor OUG 50/2021 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr.1/2011. În urma sesizării transmise de F.O.R.T. și de mai multe asociații ce reprezintă interesele elevilor,  Avocatul Poporului a confirmat faptul că prevederile OUG 50/2021 contravin textelor constituționale consacrate în art.16, alin.1, art.32, alin.1 și art.49, alin.1 din cauza faptului că proiectul OUG nu a fost transmis la Consiliul Economic și Social pentru aviz, dar și din motiv de discriminare raportat acordării “gratuității” prevăzute de legiuitor”, se arată într-un comunicat remis de federație.

Transportatorii rutieri spun că au încercat, înainte de promovarea OUG 50, să poarte un dialog constructiv pe acest subiect cu Ministerul Educației, însă reprezentanții ministerului „au fost din nou total dezinteresați de argumentele F.O.R.T.”.

Înainte de începerea activității școlare, elevii și transportatorii sunt din nou puși în fața unui conflict de către Guvern, atât pentru faptul că gratuitatea nu este de fapt acordată cât și pentru că firmele de transport nu ar putea să o asigure, din cauza tarifelor de dumping impuse de actul normativ, respectiv din cauza faptului că nu au fost prevăzute sumele compensatorii pentru aceasta prestație, menționează comunicatul citat.

F.O.R.T. solicită în continuare Guvernului să asigure fondurile necesare pentru aplicarea gratuității și pentru transportul elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu, iar compensarea acestui serviciu gratuit oferit de către transportatori să se facă la adevărata valoare ce trebuie să asigure acoperirea costurilor operaționale, evitând dumping-ul impus.

„Fără o abordare serioasă a acestei probleme, elevii vor rămâne în continuare în afara gratuității, iar transportatorii se vor lovi de abuzuri instituționale generate de un act normativ prost gândit, lipsit de viziune și coerență, ce nu este acoperit de bugetul necesar”, se afirmă în finalul comunicatului.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.