Ministerul Finanțelor, împrumuturi peste nivelul programat Recomandat

Ministerul Finanţelor a redeschis o emisiune de obligaţiuni scadentă în noiembrie 2024 şi a împrumutat, joi, de la bănci suma de 500 milioane lei, cu 200 milioane lei peste nivelul programat, la o dobândă anuală de 3,34%, informează Mediafax. La licitaţie au participat şase dealeri primari.

Volumul total al cererii a fost de 1,1 miliarde lei, din care ofertele competitive s-au ridicat la 1,03 miliarde, iar cele necompetitive au însumat 75 milioane lei.

Din suma totală adjudecată, de 500 milioane lei, băncile au oferit în nume şi cont propriu 425 milioane lei. Rata cuponului a fost de 3,70%, iar randamentul până la maturitate aferent preţului acceptat a fost de 3,34%.

Tot joi, ministerul a respins ofertele primite la a doua licitaţie, de certificate de trezorerie cu discont, considerându-le la un nivel neacceptabil al randamentului. Emisiunea de certificate a avut o valoare nominală de 700 milioane lei şi cererea totală venită din partea băncilor a fost de 204,7 milioane lei.

În septembrie, Ministerul de Finanţe a programat pe piaţa internă licitaţii de 4,4 miliarde lei, din care 1,3 miliarde lei prin certificate. În august, administraţia s-a împrumutat cu 3,8 miliarde lei şi 176,3 milioane euro de pe piaţa internă.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.