Transportul public de călători din Galați, reluat după o grevă de 8 ore a tuturor salariaților Recomandat

Transportul public de călători din municipiul Galați a fost reluat astăzi, 5 noiembrie, în jurul orei 12,00, după ce a fost paralizat complet de un protest spontan al tuturor salariaților declanșat în această dimineață la ora 4,30, chiar de la începutul programului.

Niciun autobuz, troleibuz sau tramvai nu a ieșit vineri dimineață pe traseu, în semn de protest al șoferilor și vatmanilor faţă de deciziile recente ale conducerii Transurb care le afectează veniturile.

Ei sunt nemulțumiți de decizia conducerii societății de a plăti la interval de 90 de zile orele suplimentare lucrate de salariaţi şi de a renunţa la programul de weekend pentru controlori, dispeceri şi cei care lucrează la monitorizarea traficului – categoriile de angajați cu cele mai mici venituri, ale căror salarii ar urma să scadă cu sume cuprinse între 300 şi 600 de lei. Salariații mai sunt nemulțumiți de faptul că indicele de inflație pe anul trecut, de 2,6%, reprezentând 142 de lei, nu le-a fost adăugat nici până acum în salarii, deși acest lucru ar fi trebuit să se întâmple încă de la începutul acestui an.

Pentru aceleași revendicări, zeci de salariați ai Transurb au oprit lucrul și luni, însă timp de numai o oră.

Astăzi, după mai multe ore de negocieri, conducerea Transurb și sindicatele au bătut palma, iar salariații au revenit la lucru. S-au hotărât următoarele:

- Orele suplimentare vor fi achitate în luna următoare, ca și până acum, însă numai în limita a 32 de ore suplimentare pe lună. Pentru ce depășește – se va da timp liber în compensare.

- Indicele de inflație se va plăti din 1 noiembrie, pentru ultimele două luni ale acestui an. Celelalte zece luni sunt pierdute.

- Programul de sâmbătă și duminică al controlorilor și dispecerilor va reveni la normal în acest weekend, urmând ca apoi conducerea și sindicatele să facă o analiză a costurilor care să fie prezentată Consiliului de Administrație.

Conform directorului general al Transurb, Dorian Dumitru, există în continuare riscul ca în buget să nu existe bani pentru plata integrală a salariilor pe decembrie.

 

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.