ANSVSA: Amenzi de aproape un milion de lei, în decembrie, pentru operatorii din industria alimentară Recomandat

Inspectorii sanitar-veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au aplicat 156 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 983.600 de lei, şi 27 de avertismente pentru deficienţe minore, în cadrul controalelor efectuate în luna decembrie în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) remis AGERPRES, controalele au vizat operatorii din industria alimentară care îşi desfăşoară activitatea în domeniul fabricării produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, al altor produse alimentare, băuturilor răcoritoare şi alcoolice.

În cursul lunii decembrie 2021, au fost efectuate 10.549 de controale în unităţile din industria agroalimentară din Bucureşti şi din ţară.

Printre disfuncționalitățile constatate în urma controalelor s-au numărat:

- neîntreţinerea igienică a spaţiilor de depozitare,

- întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor tehnologice de producţie,

- lipsa vestiarului pentru angajaţi,

- neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanţe destinate operaţiunilor de dezinfecţie, neefectuarea operaţiunilor de DDD în condiţiile legislaţiei specifice domeniului alimentar,

- neconformităţi privind întreţinerea şi igiena echipamentului de protecţie sanitară a personalului muncitor.

De asemenea, au mai fost depistate neconformităţi privind etichetarea, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaje necorespunzătoare, neefectuarea cursului de igienă, lipsa echipamentului de protecţie, neatestarea stării de sănătate a personalului).

Suplimentar, au mai fost realizate controale oficiale la nivelul unităţilor de depozitare a legumelor şi fructelor, unde au fost constante neconformităţi legate de desfăşurarea activităţii de depozitare în unităţi neînregistrate, nerespectarea cerinţelor generale de igienă, deficienţe referitoare la demonstrarea trasabilităţii unor loturi şi lipsa monitorizării temperaturii în depozit.

ANSVSA precizează că acţiunile de control se concentrează, în principal, pe prevenţie şi consilierea operatorilor din industria alimentară, iar sancţiunile contravenţionale sunt acordate în momentul în care deficienţele constatate iniţial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.