Peste 70.000 de hectare cultivate, afectate de secetă, în 14 județe. Printre acestea sunt Galațiul și Brăila Recomandat

Ministerul Agriculturii a anunțat joi că seceta pedologică a afectat 70.562 de hectare cultivate în județele Arad, Bacău, Botoșani, Brăila, Călărași, Galați, Giurgiu, Ialomița, Iași, Neamț, Satu-Mare, Tulcea, Vaslui și Ilfov. Acestea sunt date transmise de prefecturi și care privesc culturile unde recoltatul s-a încheiat.

Procesul de constatare este în plină desfășurare și la culturile prășitoare (porumb și floarea soarelui), comisiile sunt în teren pentru a evalua și înregistra pagubele produse, urmând că acestea să fie comunicate periodic.

Ministerul Agriculturii anunță că la nivelul fiecărui județ este instituită procedura care stabilește modalitățile de constatare și înregistrare a pagubelor.

„În baza procedurilor instituite, comisiile de constatare a suprafețelor calamitate și a gradului de afectare a culturilor, din care fac parte reprezentanți ai administrației publice locale, un reprezentat al APIA și un reprezentant al Direcției Agricole județene, evaluează la fața locului pagubele produse pentru fiecare cultură, pe baza solicitărilor transmise de cultivatorii/producătorii agricoli din zonele afectate autorităților locale”, se arată în comunicat.

Termenul de depunere a documentațiilor prin care s-a constatat gradul de afectare a culturilor de factorul de risc - secetă pedologică- este 30 august pentru culturile de toamnă (grâu și triticale), respectiv 15 decembrie pentru culturile prășitoare (porumb și floarea soarelui).

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.