Liberalizarea gazelor, pas cu pas Recomandat

De la 1 iulie România va avea piață liberă de gaze naturale. Guvernul a stabilit mai multe reglementări în domeniu și a urmat mai multe etape, pentru a putea anunța oficial această liberalizare, susținând că scăderile se vor reflecta în preț și facturi.

Astfel, începând cu data de 1 iunie, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a pus la punct un program de vânzare pe piața centralizată a gazelor de către cei doi mari producători nationali. Acest program se numeşte generic "Gas Program Release". Totodată, s-a legiferat ca, prin acest program, o cantitate de 40% din producţia totală a celor doi producători, din care se scade consumul tehnologic şi consumul propriu, va fi ofertată la un preţ aliniat la preţul european, la preţ de referinţă al Bursei de la Viena, de unde se pleacă licitaţia. S-a legat în acest fel piața locală de piața europeană, la un preț de referință european, pentru vânzarea obligatorie a 40% din producție

De asemenea, furnizorii trebuie să cumpere pentru clienții casnici, cu minimizarea costurilor, transparent, din această piață liberă, prin acest "Gas Program Release", cantitatea de gaze pe care trebuie să o oferteze clienților casnici.

În același timp, ca urmare și a ”experiențelor”acumulate în pandemie, s-a înlăturat bariera administrativă prin care un furnizor de gaze naturale nu putea vinde decât acolo unde avea un punct fizic de lucru. S-a permis, astfel furnizorilor să vândă oriunde în ţară doar dacă au un punct virtual de informare a clienţilor. Obligatoriu, în acest punct virtual de informare, trebuie să primească reclamaţii, sesizări, să le rezolve şi, de asemenea, trebuie să facă informare cu privire la preţul mediu de achiziţie al gazelor naturale pentru fiecare categorie de client în parte, atât pentru clientul casnic, cât şi pentru cel industrial. Scopul declarat este transparenta, atât a procesului de achiziție al gazelor naturale, cât și al procesului de vânzare al gazelor naturale.

Din 2021, piața reglementată de înmagazinare a gazelor se va transforma și ea într-o piață liberă, iar specialiștii platiti de Guvern dau asigurări că va exista o scădere a prețului ce se va vedea în facturile următoare.

O ultimă modificare făcută în legislația existentă a fost cu privire la punerea în acord a Legii Offshore (legea de extracție a gazelor din Marea Neagră – n.a.), cu Legea energiei electrice și a gazelor naturale, având aceeași obligativitate ca cei care extrag gazele din Marea Neagră să comercializeze un procent de 40% din gaze pe piața centralizată (nu 50%, cât era până acum și doar acolo unde aveau un punct fizic de lucru ), prin programul "Gas Program Release".

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Ultima modificare Duminică, 28 Iunie 2020 06:08

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.