Primăria municipiului Galați informează că a fost semnat contractul pentru amplasarea în oraș a 159 de stații de reîncărcare pentru mașinile electrice.
Valoarea contractului este de 16,7 milioane de lei, iar termenul de execuție este de 15 luni. Lucrările vor fi derulate de către compania Next Generation Technologies. Fondurile provin din PNRR.
Stațiile de reîncărcare vor fi amplasate în toate zonele orașului și sunt de trei tipuri:
- tip 1: 24 de buc de stații de putere 1 x 22 kw (AC – punct de încărcare lent) + 1x 30 kw (DC – punct de încărcare rapidă);
- tip 2: 66 de buc de stații de putere 2 x 22kw (AC – punct de încărcare lentă);
- tip 3: 69 de buc de stații putere 1 x 22 kw (AC – punct de încărcare lentă) + 1 x 50kw (DC – punct de încărcare rapidă).
„Viitorul este electric. Orașul nostru stă deja foarte bine la capitolul stații de reîncărcare pentru mașinile electrice și trebuie să continuăm pe această linie. Încurajăm prin toate proiectele noastre un transport modern și prietenos cu mediul. De altfel, numărul de mașini electrice și hibrid este în creștere la Galați. La fel, noi am avut grijă să aducem autobuze hibrid și electrice, pe lângă troleibuze și tramvaie, pentru transportul public în comun”, afirmă primarul Ionuț Pucheanu.
Municipalitatea gălățeană a instalat până acum, în cadrul altor proiecte, 46 stații de reîncărcare pentru mașinile electrice.
În municipiul Galați sunt înregistrate 4.244 mașini electrice și hibrid. Dintre acestea 3.641 de mașini sunt hibrid, iar 603 sunt mașini electrice.
Reamintim că Primăria a achiziționat de curând 42 de autobuze electrice (ce urmează să intre pe trasee), precum și 10 noi tramvaie (4 dintre ele au ajuns deja la Galați). Totodată sunt așteptate și 10 microbuze electrice, în urma unui parteneriat cu Primăria comunei Vânători. Este vorba despre contracte în cadrul PNRR.
Un control desfășurat de Garda de Mediu Galați la un operator economic din municipiul Tecuci, cu activități de colectare și epurare a apelor uzate s-a finalizat cu o amendă de 120.000 de lei și cu mai multe măsuri de remediere impuse.
Comisarii de mediu au constatat că lipsea evidența și raportarea cantităților de ape uzate menajere vidanjate, a numărului de vidanjări efectuate și a deșeurilor generate din activitate, ceea ce îngreunează monitorizarea impactului asupra mediului. Operatorul în cauză nu a prezentat buletinele de analiză a calității apelor uzate menajere colectate, impuse prin legislația de mediu. De asemenea, vidanja nu era dotată cu sistemele obligatorii de monitorizare, respectiv, instalații de determinare a volumului de apă, sisteme de raportare și localizare GPS.
Comisarii de mediu gălățeni au impus măsura respectării obligațiilor de evidență și raportare lunară a activității către autorități, prezentarea buletinelor de analiză pentru a asigura conformitatea cu legislația de mediu, precum și dotarea vidanjei cu echipamentele necesare pentru monitorizare și control.
Operatorul din Tecuci a primit o amendă totală de 120.000 de lei, pentru nerespectarea obligațiilor legale privind gestionarea și monitorizarea apelor uzate.
În urma verificării dosarelor înregistrate pentru atribuirea unui loc de parcare în cartierul Micro 20 - zona 2 - subzona B, din municipiul Galați, au fost declarate respinse 203 cereri, din care 91 de dosare pentru care solicitanții nu au depus cererea de atribuire însoțită de documentele anexă - condiție de admisibilitate prevăzută de art. 10 din Regulamentul aprobat.
Solicitanții pot depune contestații în termen de 5 zile lucrătoare de la data prezentului anunț, urmând ca soluționarea acestora și aducerea la cunoștința publică a rezultatelor să se realizeze în termen de 5 zile lucrătoare, informează municipalitatea gălățeană.
Contestațiile se vor depune pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau la sediul Primăriei Municipiului Galați, din strada Domnească nr. 54.
Primăria subliniază că o cerere de contestație nu poate avea ca obiect completarea dosarului depus inițial, procedura completării nefiind prevăzută în regulament.
Lista cu cererile respinse este disponibilă AICI.
10.319 șomeri (din care 4.251 femei) erau înregistrați, la sfârșitul lunii ianuarie, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galați. Calculată în funcție de numărul populației active a județului, rata șomajului era de 6,22%.
2.726 de șomeri au vârste între 40 și 49 de ani, 1.523 au între 30 și 39 de ani, 1.915 persoane au între 50 și 55 de ani, iar 2.925 au peste 55 de ani. De asemenea, 481 de șomeri au între 25 și 29 de ani, iar 749 au mai puțin de 25 de ani.
Numărul șomerilor neindemnizați era de 8.866 (față de 7.813 în decembrie 2024), iar cel al șomerilor indemnizați, de 1.433 (față de 1.395 în decembrie).
Ca mediu de rezidență, 8.732 dintre șomerii gălățeni provin din mediul rural și 1.587 sunt din mediul urban.
În clasamentul național al celor mai ridicate rate ale șomajului, județul Galați ocupă locul 8 național, după Teleorman, Vaslui, Dolj, Mehedinți, Suceava, Sălaj și Călărași. În topul național al județelor cu cei mai mulți șomeri, suntem pe locul 5, după Dolj, Suceava, Teleorman și Iași.
Șomerii cu studii gimnaziale au ponderea cea mai mare în totalul șomerilor înregistrați în evidențele AJOFM Galați (40,17%), urmați de cei cu studii primare (23,03%). Gălățenii cu nivel de instruire inferior (învățământ primar și fără studii, gimnazial, profesional/arte și meserii) reprezintă 86,57% din totalul șomerilor înregistrați, cei cu studii medii (liceale și postliceale) reprezintă 10,67%, iar cei cu studii superioare reprezintă 2,76%.
În contextul avertizărilor emise de specialiști cu privire la focarele de febră aftoasă identificate în Ungaria și Slovacia, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Galați a adoptat "Planul de măsuri pentru prevenirea, apariția și evoluția febrei aftoase în județul Galați".
„În cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență au fost adoptate o serie de măsuri menite să prevină apariția și răspândirea febrei aftoase, o boală cu impact major asupra fermierilor și economiei locale. Principalul nostru obiectiv este ca toți crescătorii de animale să fie corect informați și pregătiți să aplice măsurile necesare pentru protejarea efectivelor lor. De aceea, în perioada următoare, vom intensifica acțiunile de informare și instruire, astfel încât fiecare fermier să înțeleagă importanța respectării regulilor de biosecuritate și a măsurilor sanitar-veterinare. Protejarea fermierilor și a sectorului agricol este o responsabilitate comună, iar printr-o colaborare strânsă între autorități și crescătorii de animale, ne asigurăm că economia județului rămâne stabilă și că siguranța alimentară nu este pusă în pericol.
Fac un apel la responsabilitate și colaborare din partea tuturor celor implicați, astfel încât, prin măsuri bine coordonate și aplicate cu strictețe, să prevenim această amenințare și să protejăm sectorul zootehnic județean”, a declarat Andreea-Anamaria Naggar, prefectul județului Galați.
Pentru a preveni răspândirea virusului și pentru a proteja sectorul zootehnic local, au fost stabilite mai multe măsuri, printre care:
De asemenea, s-a stabilit ca DSVSA Galați să asigure personal veterinar specializat pentru efectuarea inspecțiilor, prelevarea probelor și verificarea aplicării măsurilor sanitar-veterinare.
Polițiștii, polițiștii de frontieră, jandarmii și polițiștii locali vor intensifica patrulele pentru identificarea transporturilor ilegale și vor reține transporturile suspecte până la verificarea sanitar-veterinară.
Aceste măsuri vor fi aplicate până la ridicarea restricțiilor impuse, iar autoritățile îndeamnă toți actorii implicați să respecte aceste indicații pentru a preveni apariția febrei aftoase în județul nostru și pentru a proteja sănătatea animalelor și siguranța consumatorilor.
***
Febra aftoasă este o boală infecţioasă acută, care provoacă febră, urmată de dezvoltarea de vezicule pline cu lichid mai ales la nivel bucal şi la nivelul membrelor. Boala este cauzată de un virus care are şapte serotipuri diferite, fiecare producând aceleaşi simptome. Intervalul dintre expunerea la infecţie şi apariţia simptomelor variază între 24 ore şi10 zile, sau chiar mai mult. Timpul mediu, în condiţii naturale, este de 3-6 zile.
Patru sute de familii sinistrate din județul Galați, care au avut de suferit în urma inundațiilor din luna septembrie 2024, au primit luni, prin grija Arhiepiscopiei Dunării de Jos, câte un metru ster de lemne pentru foc, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei.
„Cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Casian, familiile sinistrate din județul Galați au primit astăzi, 10 martie, un nou ajutor din partea Bisericii. Zece TIR-uri pline cu lemne pentru foc de la Gospodăria Anexă din cadrul Mănăstirii 'Sf. Trifon' - Șendreni, județul Galați, au ajuns în zona sinistrată, în localitățile Slobozia Conachi și Izvoarele, și au fost preluate de reprezentanții Protoieriei Covurlui și apoi distribuite familiilor sinistrate', a transmis Arhiepiscopia Dunării de Jos.
Acest sprijin este o completare a programului social-filantropic implementat de Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin care peste 3.000 de familii sinistrate au primit, fiecare, câte un metru ster de lemne de fag pentru sezonul rece.
„În perioada următoare sunt planificate și alte activități pastoral-misionare și social-filantropice pentru sprijinirea spirituală și materială a semenilor noștri”, precizează Arhiepiscopia Dunării de Jos.
În octombrie 2024, prin grija Arhiepiscopiei Dunării de Jos, familiile sinistrate din județul Galați, care nu mai aveau posibilitatea să își încălzească propriile locuințele, întrucât multe sobe din casele inundate au fost parțial sau complet distruse, au primit 500 de sobe noi.
Stația de pompare Turnul de Apă se află într-un amplu proces de modernizare. În anul 2024 s-au executat lucrările din prima etapă, cu fonduri europene, la stația de pompare, conductele magistrale de aspirație și refulare Dn1000mm, nodurile hidraulice și armăturile aferente. Investițiile fac parte din „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galati, etapa 2”, proiect co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027 și au o valoare de aproximativ 15.230.000 lei, informează operatorul regional Apă Canal SA Galați.
Având în vedere că stația de pompare Turnul de Apă este obiectiv strategic în infrastructura de alimentare cu apă potabilă a municipiului Galați, pe lângă investițiile cu fonduri europene, operatorul Apă Canal S.A. Galați va executa în acest an, din profit reinvestit, lucrări de reabilitare a două rezervoare de apă (2 x 1.500 mc) care nu au beneficiat de astfel de lucrări de la punerea în funcțiune a stației de pompare Turnul de Apă, respectiv din anul 1894.
Stația de pompare Turnul de Apă alimentează cu apă potabilă cartierele Țiglina I, Țiglina 2, Mazepa I, Mazepa II, Traian Nord, zonele Centru – Domnească, Centru – Port, Piața Centrală, Valea Orașului, arealul cuprins între bdul. G. Coșbuc – Kogălniceanu – Traian – Carnabel – V. Alecsandri – bdul. G. Coșbuc (până în str. Al. Măcelaru).
Pentru a permite antreprenorului executarea lucrărilor la cele două rezervoare, este necesară cuplarea conductelor cu rol de provizorat în incinta acesteia, ceea ce implică oprirea stației în perioada 12 martie, ora 8.00 – 13 martie, ora 8.00.
Prin urmare, în intervalul menționat, alimentarea cu apă potabilă va fi sistată pentru consumatorii arondați Stației de Pompare Turnul de Apă (blocuri, abonați casnici, agenți economici, instituții) din arealul delimitat de străzile: bdul. G. Coșbuc – str. Al. Măcelaru – str. Traian – str. Prundului – str. Științei – str. Cezar – str. Grădina Veche – str. Basarabiei – str. Calea Prutului – str. Portului – bdul. Marii Uniri – bdul. Cloșca – str. Brăilei – str. Neajlov – str. Gh. Asachi – bdul. Siderurgiștilor – str. Gh. Doja – str. Crizantemelor – str. M. Kogălniceanu (respectiv cartierele: Țiglina I, Țiglina 2 - inclusiv zona blocurilor PS1A-PS1D, PS2, Hotel Galmondo - Mazepa I, Mazepa II, Centru, Port, Piața Centrală, Valea Orașului, Calea Prutului până în vama Giurgiulești).
Pentru situații deosebite, Apă Canal S.A. Galați va pune la dispoziție cisterne cu apă. O cisterna fixă va fi amplasată în Piața Centrală, iar cisternele mobile vor fi dirijate în zona afectată de oprire funcție de solicitări, cu prioritate către instituții sanitare și socio-culturale.
Cererile pot fi făcute la dispeceratul Apă Canal, la numerele de telefon 0236.463294 (24h/24, 7 zile/7) și 0236.473380 int.133.
Membrii Sindicatului Liber Navalistul au protestat, vineri, în fața Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România și a sediului administratorului judiciar CITR SPRL, cerând soluții urgente pentru salvarea șantierului Damen Shipyards Mangalia (DSMa).
Conform unui comunicat remis de Blocul Național Sindical, la care Sindicatul Navalistul este afiliat, protestul a fost cauzat de incertitudinea privind viitorul celui mai mare șantier naval din România, suspendarea activității și pericolul falimentului, concedieri colective care afectează sute de familii și lipsa unor măsuri concrete pentru relansarea producției.
„Nu acceptăm să fim victimele unui conflict dintre acționari! Cerem asumarea responsabilității și găsirea urgentă a unei soluții pentru salvarea șantierului și a locurilor de muncă! Angajații Damen Shipyards Mangalia au construit timp de decenii nave de renume mondial. Ei merită respect, stabilitate și un viitor sigur!”, se afirmă în comunicatul citat.
În această săptămână s-a dat startul campaniei pentru „Curățenia de primăvară 2025”, informează Primăria municipiului Galați.
Astfel, până pe 17 aprilie, se va interveni, prin intermediul echipelor Serviciului Public Ecosal, rând pe rând, în toate cartierele orașului pentru curățarea rigolelor, greblarea spațiilor verzi, măturarea, ridicarea și transportul deșeurilor.
„Încurajăm și apreciem spiritul civic al gălățenilor care se implică pentru curățenia orașului. De aceea, le mulțumim celor care din proprie inițiativă și cu mijloace proprii salubrizează spațiile verzi din apropierea locuinței. Aceștia pot apela dispeceratul Ecosal la numărul de telefon 0236.312.282 pentru ridicarea deșeurilor rezultate. Cu toții ne dorim să avem un oraș cât mai curat. De aceea, trebuie să conștientizăm cu toții cât de important este să menținem curățenia”, potrivit unui comunicat al Biroului de presă al municipalității gălățene.
Combinatul siderurgic Liberty Galați a primit, miercuri, 120 de zile de păsuire în privința obligațiilor de a-și achita datoriile. În această perioadă, niciun creditor nu va putea cere executarea silită.
Conform unui anunț postat pe site-ul Tribunalului Galați, instanța a admis cererea formulată de Liberty Galaţi S.A., în dosarul nr. 504/121/2025. ”Astfel, în temeiul art. 23 alin. (5) raportat la art. 17 alin. (1) lit. a) şi art. 16 din Legea nr. 85/2014, se deschide procedura de concordat preventiv faţă de debitoare. Este numit administrator concordatar consorţiul format din Euro Insol SPRL şi Sierra Quadrant SPRL, filiala Bucureşti. În temeiul art. 25 alin. (1) din Legea nr. 85/2014, Tribunalul dispune suspendarea executărilor silite împotriva debitoarei pe o perioadă de patru luni. În termen de 60 de zile de la deschiderea procedurii, respectiv până la data de 05.05.2025, administratorul concordatar va elabora sau, după caz, va asista debitorul în elaborarea planului de restructurare ce urmează a fi depus la dosarul cauzei şi comunicat creditorilor, potrivit dispoziţiilor art. 24 alin. (1), (8) şi (9) din Legea nr. 85/2014”.
Următorul termen în acest dosar, pentru verificarea stadiului procedurii, a fost fixat pe 21 mai.
Decizia Tribunalului Galaţi poate fi atacată cu apel, în termen de 7 zile de la comunicare.