Anca Serban

Ploile torențiale căzute în primul semestru al acestui an, însoțite de vijelii și căderi de grindină, au afectat puternic terenurile agricole din mai multe localități din județ: Galați, Valea Mărului, Munteni, lndependența, Schela, Măstăcani, Foltești, informează un raport al Direcției pentru Agricultură Județene Galați.

„Dintre UAT-urile afectate de fenomenele hidrometeorologice nefavorabile doar Galați, Munteni, Valea Mărului și Schela au respectat termenele stabilite prin Ordinul 459/78/2019, și anume 24 ore de la producerea fenomenului și 12 ore de la încetarea acestuia. SGA Galați a înaintat situațiile pe UAT-uri Instituției Prefectului Județului Galați pentru care a fost emis Ordinul Nr.240/28.06.2021, prin care erau numite comisiile de constatare și evaluare a pagubelor produse de fenomene hidrometeorologice, formate din reprezentanți ai DAJ Galați, IJSU și UAT-uri”, se arată în raport.

„Pentru UAT Valea Mărului, raportul operativ s-a întocmit de SGA în baza procesului verbal din data de 14.05.2021 încheiat de comisia numită prin dispoziția primarului nr. 204/15.05.2021. Au fost anunțați producătorii agricoli sa depună înștiințări pentru suprafața de 5 ha teren agricol afectat. Prin neprezentarea acestora la sediul primăriei, constatarea pagubelor de către comisie a fost practic imposibilă.

În comuna Schela, comisia a constatat că suprafețele de teren agricol au fost afectate de grindină, fenomen care nu face obiectul ordinului comun Nr. 459/78 din 2019. În urma deplasărilor în teren, a verificărilor și centralizării proceselor verbale la UAT Munteni și Galați, din totalul suprafeței declarate de 6.184,09 ha, a rezultat o suprafață afectată de teren agricol de 2.829,24 ha, într-un procent de 45,75 la sută, totalizând o valoare a cheltuielilor de 12,74 milioane lei”, se mai afirmă în raportul citat.

Centrul Român al Energie (CRE) a semnat recent Memorandumul de Înțelegere pentru crearea cadrului de colaborare tehnică și de cercetare în domeniul integrării hidrogenului în procese industriale și decarbonării industriilor grele.

Conform unui comunicat de presă remis de CRE, semnatarii fondatori ai noului consorțiu, care vor viza finanțarea directă a Comisiei Europene prin programul Orizont Europa, sunt  LIBERTY Steel Group, parte a GFG Alliance deținută de Sanjeev Gupta, lider în industria durabilă, MTAG Switzerland, corporația internațională de inginerie, ICSI Rm. Vâlcea, Institutul Românesc de Cercetare și Dezvoltare și Adrem, compania de servicii energetice orientată spre inovație, eficiență și sustenabilitate.

Acordul, semnat în prezența reprezentanților Ministerului Energiei, Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei și Consiliului Concurenței, va promova, facilita și consolida cooperarea internațională în domeniul cercetării, inovării și dezvoltării de noi tehnologii de producere a energiei, combustibililor și  eficienței proceselor industriale.

Parteneriatul pan-european își propune să se implice în dezvoltarea durabilității și decarbonării, precum și includerea tinerilor în programele sale de cercetare, fiind un pas important către realizarea angajamentelor UE privind neutralitatea de carbon, prin elaborarea unei strategii de integrare a tehnologiilor și combustibililor alternativi în procese industriale și decarbonarea industriilor mari emițătoare de gaze cu efect de seră, precizează comunicatul.

Companiile fondatoare ale proiectului, cu o durată inițială de 5 ani, intenționează să colaboreze într-o serie de moduri, inclusiv:

  • Proiecte comune de cercetare și proiecte pilot;
  • Servicii de consultanță tehnică și comercială comune, servicii de instruire, studii de caz și posibile activități de dezvoltare a afacerilor legate de hidrogenul verde, oțelul verde, sursele regenerabile de energie și stocarea energiei, printre altele;
  • Participarea și diseminarea comuna a informațiilor si rezultatelor de cercetare în conferințe si ateliere de lucru;
  • Predarea și / sau supravegherea comună a elevilor, precum si facilitarea de cursuri de educare si reprofesionalizare.

Corneliu Bodea, președintele Centrului Român al Energie (CRE) și CEO al Adrem, a declarat: „Noile tehnologii, combustibilii alternativi și aplicațiile lor industriale creează premisele unui viitor cu adevărat durabil. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să ne desfășurăm activitatea fără a epuiza resursele disponibile și fără a afecta iremediabil mediul, putând astfel să satisfacem nevoile generațiilor următoare. Sunt onorat să contribui la acest proiect de cercetare-dezvoltare-inovare, împreună cu parteneri care împărtășesc aceleași valori și credințe. Acest proiect reprezintă un efort comun, în direcția corectă pentru a sprijini sustenabilitatea economică, de mediu și socială, astfel ne propunem să identificăm și să alegem acele acțiuni care au sens tehnologic și economic.”

Sanjeev Gupta, președinte si CEO al GFG Alliance și LIBERTY Steel Group, a declarat: „Trebuie să reinventăm și să decarbonăm rapid producția de oțel, deoarece nevoia de a ne reduce emisiile devine din ce în ce mai presantă în contextul creșterii cererii globale pentru produsele noastre și a presiunii legislative să devină neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon. Hidrogenul verde și fabricarea oțelului cu hidrogen au potențialul de a rezolva această problemă și credem că acești parteneri, care împărtășesc angajamentul nostru de a include mai mulți tineri în acest domeniu critic de cercetare, ne vor ajuta pe noi și industria largă să ajungem la GREENSTEEL mai repede.”

Mihai Varlam, președintele Consiliului ICSI Rm. Vâlcea, a spus: „Este o premieră pentru România că un consorțiu eterogen, dar cu competențe complementare, se unesc pentru a implementa noi tehnologii emergente la scară mai mare. Și, ca orice inițiativă nouă, este plină de aspirații și depinde de fiecare dintre noi ca aceste dorințe sa fie transformate în realitate. Este o „revoluție” globală care se întâmplă în fața noastră și România nu poate rămâne cu rolul de privitor. Întreaga umanitate se confruntă cu noi provocări și este un moment crucial în care trebuie să începem să facem ceva mai mult decât planuri și declarații. Momentul este plin de angajamente, iar ICSI va sprijini, cu cunoștințele sale, orice proiect care are ca scop decarbonizarea industriei grele din România. Ce trebuie să facă acest consorțiu este să rămână concentrat pe ținte și să utilizeze întreaga capacitate pentru a elabora proiecte inovatoare și să le implementeze profesional.”

Adrian Bodea, CEO MTAG Switzerland, a declarat: „Preocuparea globală în creștere față de schimbările climatice determină deja industriile cheie, care generează amprenta masivă de CO2, să se decarbonizeze prin modernizarea tehnologiei și optimizarea proceselor lor industriale. Marile sectoare industriale, în afară de metalurgie, investesc eforturi și resurse uriașe pentru a deveni VERDE, ținta pentru acest deceniu fiind atingerea amprentei de carbon „zero”. Scopul nostru este să transformăm ceea ce este acum cercetarea în acest domeniu, într-o tehnologie industrială viabilă la scară largă.”

Inspectorii de muncă din cadrul ITM Galați au controlat, în cursul acestei luni, modul de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea programului de lucru, securitatea şi sănătatea la locul de muncă, în vederea reducerii riscului de contaminare cu COVID-19, la angajatorii cu un număr de peste 50 de salariați.

Conform unui comunicat remis de ITM, la nivelul judeţului Galaţi, în domeniul relațiilor de muncă, au fost controlate 17 firme, cu un număr total de 2.401 salariați, din care 148 lucrează în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu. S-au constatat 15 deficienţe, fiind dispuse tot atâtea măsuri cu termene de intrare în legalitate, și s-au dat trei avertismente. Principalele deficienţe constatate au fost:

- neevidenţierea distinctă în pontaje a orelor suplimentare, respectiv a orelor de noapte;

- nerespectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte munca suplimentară;

- netransmiterea în Revisal a elementelor din contractul individual de muncă anterior începerii activităţii;

- nerespectarea de angajator a obligaţiei de a ţine la locul de muncă evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orelor de începere şi de sfârşit ale programului de lucru.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost controlați 17 angajatori, cu 2.434 lucrători, din care 1.306 salariaţi se aflau la locul de muncă controlat. S-au constatat 11 deficienţe, fiind dispuse 11 măsuri cu termene de intrare în legalitate, iar șase firme au primit 11 avertismente. La acestea, printre deficiențe s-au numărat:

- nepurtarea echipamentului individual de protecţie;

- neactualizarea documentului privind evaluarea riscurilor referitoare la riscul epidemiologic;

- neactualizarea planului de prevenire şi protecţie cu riscuri biologice;

- lipsa evaluării de risc pentru toate activităţile din unitate;

-lipsa deciziei cu nominalizarea lucrătorilor care acordă primul ajutor;

- lipsa organizării activităţii de prevenire şi protecţie; lipsa autorizaţiei din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă.

Inspectorii din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2021 au aplicat în ultima săptămână amenzi de aproape o jumătate de milion de lei firmelor de pe litoral, informează Mediafax.

Alimente depozitate necorespunzător și angajați care nu cunosc reguli de igienă, sunt principalele deficiențe constatate.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, în săptămâna 18–25 iulie, inspectorii Comandamentului Sezon Estival 2021 au verificat 269 de unități, printre care restaurante, unităţi tip fast-food, magazine alimentare, laboratoare de cofetărie/patiserie, unităţi de tip bufet, braserii, rulote mobile fast-food, baruri, beach-baruri, gelaterii și alte tipuri de unități.

În urma acestor controale, au fost aplicate 52 de amenzi în valoare de 461.800 de lei.

Printre deficiențele constatate se numără depozitarea neconformă a produselor alimentare, condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție, manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și funcționarea fără documente de înregistrare sanitară veterinară.

„De asemenea, s-a constatat că persoanele din blocurile alimentare ale unor unități de alimentație publică cu activitate sezonieră nu au cunoștințele de bază cu privire la respectarea regulilor de igienă specifice manipulării alimentelor. Acest aspect poate determina apariția unor riscuri de contaminare încrucișată a alimentelor/preparatelor alimentare care se servesc către consumatori”, a transmis ANSVSA.

 Cele mai multe sancțiuni, 21, au fost aplicate restaurantelor, urmate de unitățile de tip fast-food și magazinele alimentare.

7.987 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, din care peste 4.700 cu prima doză, conform statisticii realizate de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

În 24 de ore, situația vaccinării a fost următoarea:

- cu serul Pfizer-BioNTech: 2.480 de persoane vaccinate cu o doză, 3.079 de persoane vaccinate cu a doua doză;

- cu serul Moderna: 67 de persoane vaccinate cu o doză, 105 persoane vaccinate cu a doua doză;

- cu serul AstraZeneca: 2 persoane vaccinate cu o doză, 66 persoane vaccinate cu a doua doză;

- cu vaccinul Johnson&Johnson: 2.188 persoane.

S-au înregistrat patru reacţii adverse.

În total, 4.788.800 de români au schema completă de la începutul campaniei de vaccinare.

 

Producătorul Froneri Ice Cream România recheamă de pe piața din România mai multe loturi de înghețată Milka pentru prezența peste reglementările legale a oxidului de etilenă, informează Mediafax.

Este vorba de Milka Vanilla & Chocolate, 20 x 71g, lot MI1119, Milka Chocolate Hazelnut 20x69g, lot MI 1117, Milka Vanilla & Chocolate MPK 284g, lot MI1145 și Milka Chocolate Hazelnut Stick MPK 176g, loturile MI1106 și MI1107/

Froneri Ice Cream Polonia a fost informată de către unul dintre furnizorii săi cu privire la o problemă de reglementare referitoare la un număr mic de loturi de ingrediente stabilizatoare pe bază de plante, utilizate în producția sa de înghețată și care au afectat, de asemenea, un număr de producători, deoarece acesta este un ingredient comun utilizat la fabricarea înghețatei. Loturile respective de ingredient stabilizator depășesc limitele legale permise de reglementările în materie pentru oxidul de etilenă.

Stabilizatorii pe bază de plante utilizați sunt livrați ca un amestec de ingrediente stabilizatoare diferite și sunt folosiți în cantități extrem de mici în produsele finite, astfel încât este considerat foarte puțin probabil să prezinte un risc pentru sănătatea consumatorilor, susține compania. Producția de bunuri care folosesc loturile afectate ale ingredientului stabilizator a fost oprită.

Rechemarea privește exclusiv produsele din loturile enumerate. Toate celelalte produse ale Froneri Ice Cream România, diferite de loturile de mai sus nu sunt afectate.

Froneri solicită consumatorilor să nu consume produsele din loturile sus menționate, sfătuindu-i să le distrugă sau să le returneze la punctul de vânzare din care le-au achiziționat. În cazul returnării, este necesară prezentarea bonului fiscal. Consumatorii sunt rugați să returneze produsul cu datele menționate mai sus până la data de 9 august 2021.

Administrația combinatului siderurgic Liberty Galați anunță lansarea oficială în România a activității Fundației GFG, parte a Alianței GFG care deține și combinatul gălățean.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 24 iulie, de la ora 10,45, într-un spațiu amenajat în fața sediului administrativ al companiei

Cu acest prilej vot fi premiați tineri cu rezultate excelente la învățătură, în sport, elevi ai școlilor tehnice partenere, studenți interni,  ucenici și voluntari ai Combinatului care au derulat proiecte de sprijin comunitar, anunță organizatorii evenimentului.

Aproape un sfert dintre angajaţii înalt calificaţi din România, circa 22%,  au plecat la muncă în alte ţări membre ale UE, conform datelor din raportul anual al Comisiei Europene privind mobilitatea forţei de muncă intra-UE pentru anul 2020, citate de Mediafax.

Astfel, 456.000 de români înalt calificaţi lucrau în altă ţară membră a Uniunii Europene în anul 2019.

„Uitându-ne la persoanele cu mobilitate cu înaltă calificare ca proporţie din cetăţenii cu înaltă calificare care încă trăiesc în ţara lor de origine, apar câteva modele interesante. Proporţia este cea mai mare în România, unde imigranţii români cu înaltă calificare reprezintă 22% din numărul cetăţenilor cu calificare înaltă din România. Al doilea cel mai mare astfel de grup este cel din Bulgaria (13%), urmat de Portugalia (10%) şi Polonia (8%)“, explică raportul Comisiei Europene.

Angajaţii cu înaltă calificare sunt cei care lucrează cel mai frecvent ca profesionişti în afaceri şi administraţie, ştiinţă şi inginerie sau în învăţământ.

Compania Puratos România, parte a grupului belgian Puratos, a început demersurile pentru înscrierea în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) a meseriei de ciocolatier, informează Mediafax. Demersurile sunt avansate, urmând ca cel târziu până la finalul anului România să aibă această meserie recunoscută oficial, conform reprezentanților companiei.

„În România, oficial, sunt foarte puțini ciocolatieri și formarea lor este anevoioasă și costisitoare. Și mai puțini sunt ciocolatierii artizanali, dedicați exclusiv acestui domeniu. Un curs de inițiere, care nu îți oferă și siguranța că ai deprins meseria de ciocolatier, costă cel puțin 2.000 de euro în Belgia.

În România, am remarcat în ultimii ani că sunt foarte multe cofetării care își extind portofoliul de produse către zona de ciocolaterie și încep să își trimită specialiștii la cursuri în străinătate sau chiar și în România la diverse centre de formare profesională în ciocolaterie. Sunt sigură și că există deja câteva zeci de ciocolatieri în curs de a-și deschide o afacere mică. Cred că această meserie, care va deveni tot mai populară la noi și care are o tradiție de sute de ani în Belgia, este de viitor și atractivă pentru mulți tineri.

Demersurile noastre sunt integrate: este nevoie de legislație dedicată și de recunoaștere, dar și de acces la educație în acest sens, încă de pe băncile liceului”, a declarat Gabriela Bereș, directorul regional al companiei.

 

Marți, 20 iulie, alți 383 de gălățeni au fost vaccinați anti-SARS-CoV-2. 259 dintre aceștia au primit prima doză, iar celorlalți 124 li s-a administrat rapelul.

Nu s-a înregistrat nicio reacție adversă.

Conform datelor centralizate de autorități, numărul total de doze de vaccin administrate în județul Galați, începând cu 4 ianuarie 2021, este de 203.449. Numărul total al persoanelor din județul Galați care au primit și a doua doză este de 95.099. Cu vaccin în doză unică au fost imunizate 9.382 de persoane.