Adela Paraschiv

 
 
După scandalul facturilor greșite, premierul Nicolae Ciucă a anunțat luni seară că s-a ajuns la un consens în Coaliție iar Guvernul va da o ordonanță de urgență prin care va plafona din nou prețul la electricitate și gaze. 

”Am reuşit să ajungem la un acord, astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei/kw. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 la 500 de kW pentru care se calculează acest preţ. Practic, reiese o compensare de 0,291 lei/ kW, ceea ce va însemna că la consumatori se va percepe 0,68 bani/kW”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

În plus, facturile emise greșit vor fi recalculate iar oamenii nu vor fi penalizați. ”Am luat decizia ca toate facturile emise greşit să fie stornate şi retrimise, fără ca oamenii să fie debranşaţi sau să plătească penalităţ. Este vorba de aproximativ un milion de facturi greşite”, a spus Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că un milion de facturi emise greșit vor fi recalculate, fără ca românii să fie debranșați sau să plătească penalități. 

"Din discuțiile pe care le-am avut, cifra a depășit un milion de facturi greșite. Ați văzut că a fost o serie întreagă de acțiuni în teritoriu, vom continua aceste acțiuni și vreau să asigur toată populația că vom lua toate măsurile astfel încât să nu mai avem astfel de greșeli care să sperăm că nu sunt voit făcute, pentru că oamenii nu au de ce să plătească greșelile altora.

În felul acesta, considerăm că ușa Guvernului este cât se poate de deschisă la dispoziția cetățeanului și folosim orice instrument de care dispunem", a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Ministrul Muncii, Marius Budă, anunță că plata pensiilor s-a finalizat vineri, 14 ianuarie, cu o zi mai devreme decât era programat, deși a început cu întârzierea specifică lunii ianuarie.
 
„În luna ianuarie a fost plătit și ajutorul de 1.200 de lei pentru pensionarii care primesc între 1.000 și 1.600 de lei pensie. Mulțumesc tuturor pentru implicare! Ne ținem de cuvânt!”, a scris ministrul Muncii, pe Facebook.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) susține că au revenit atacurile cu link-uri maliţioase care se propagă prin mesaje pe reţelele social media, cu texte precum "seamănă cu tine", sau "apari în acest video" şi face recomandări pentru cei care au accesat astfel de link-uri.

"Au revenit atacurile cu link-uri maliţioase care se propagă prin intermediul mesajelor pe reţelele social media. Vorbim despre o campanie de transmitere a unor astfel de mesaje-capcană cu textul «seamănă cu tine», «apari în acest video» sau «tu eşti în videoclip». Mesajele primite de utilizatorii români sunt în română sau engleză şi conţin de regulă un link maliţios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căreia i-a transmis mesajul. Este doar o metodă de a stârni curiozitatea utilizatorului şi a-l determina să dea click", arată, într-o postare pe Facebook, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).

De obicei, accesarea acelui link nu afișează nimic pe dispozitiv, dar poate duce la pierderea accesului pe contul de social media folosit în acel moment.

În cazul în care ați făcut click pe acel link sau vedeți că din contul dvs s-au transmis astfel de mesaje, echipa Directoratului vă recomandă să:
1. Schimbați imediat parola contului de Facebook și să activați autentificarea în 2 pași (2FA)
2. Vă asigurați că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook. Pentru asta, este necesar să vă logați în contul de Facebook și să navigați la categoria Settings & Privacy (Setări și Confidențialitate) și apoi Settings (Setări). Ulterior, mergeți către categoria Permissions (Permisiuni) și apăsați pe Apps and Websites (Aplicații și Site-uri), pentru a verifica la ce aplicații ați oferit acces.
Eliminați acele aplicații pe care le considerați suspecte. Apăsați pe aplicația respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicații terțe suspecte.
3. Verificați aplicațiilor instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute.
4. Verificați setările de confidențialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenție sporită aplicației Facebook și locațiilor pe care nu le recunoașteți, unde contul dvs. de social media apare ca fiind logat.
5. Scanați dispozitivul cu o soluție de securitate (antivirus).

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunță că agresorii care încalcă ordinele de protecție vor fi ținuți departe de victime cu ajutorul a 15 mii de brățări electronice. 

 „În sfârșit, ținem pasul cu țările din Occident și intrăm în lumea civilizată în ceea ce privește protecția victimelor violenței domestice. Agresorii care încalcă ordinele de protecție vor fi ținuți departe de victime cu ajutorul a 15 mii de brățări electronice. Doar anul trecut, 69 de persoane au murit în urma agresiunilor și aproape trei mii de ordine de restricție au fost încălcate fără ca nimeni să-i poată opri pe agresori. În calitate de ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse salut și sprijin acest proiect care vine în completarea măsurilor pe care le luăm în centrele pentru victimele violenței domestice", a scris Gabriela Firea, pe Facebook.

 Polițiștii vor putea să-i monitorizeze în timp real pe agresorii cu ordin de protecție. Vor ști la ce distanță se află față de victimă și dacă depășesc limita impusă de autorități. Cei care au de gând să încalce acest ordin de protecție vor fi opriți la timp, înainte să ajungă din nou la violențe, a adăugat Firea.

 

 

 

Prima tranşă de vaccin anti-COVID pentru copiii cu vârste între 5 şi 11 ani va fi livrată în România în perioada 21-25 ianuarie, a informat Ministerul Sănătăţii.

Vor fi distribuite 114.000 de doze la centrele de vaccinare, pentru administrare la copii din grupa de vârstă menţionată.

„În perioada 21- 25 ianuarie 2022 va fi livrată de către producător prima tranşă de vaccin pediatric anti-COVID-19 destinat vaccinării copiilor cu vârste între 5-11 ani. Este vorba despre 114.000 de doze care vor fi distribuite la centrele de vaccinare pentru administrare la copii din grupa de vârstă menţionată”, se arată într-un comunicat de presă.

Reprezentanții platformei RoVaccinare spun că la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani doza de Comirnaty (Pfizer) este mai mică decât cea utilizată la persoanele cu vârsta de peste 12 ani (10 micrograme comparativ cu 30 micrograme), însă, ca şi în cazul celorlalte grupe de vârstă, vaccinul se administrează sub formă de două doze, intramuscular, la un interval de 21 de zile.

Riscul de miocardită la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani este extrem de scăzut, fiind mult sub cel observat pentru categoria 12 – 17 ani.

Doar 12 cazuri de miocardită au fost înregistrate la 8,7 milioane de doze administrate în SUA la această categorie de vârstă. 

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore au fost 4.104 cazuri noi de COVID-19. Alte 16 decese au fost raportate de autorități.

„Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 10 ianuarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 4.104 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 16 decese. Nu sunt raportate decese anterioare. Vom detalia datele în buletinul informativ de la ora 13.00”, a anunțat Grupul de Comunicare Strategică.

Începând cu 8 ianuarie 2022, persoanele care merg în spațiul public și poartă mască textilă riscă o amendă de până la 2.500 de lei.„ Este ca și cum nu ar avea mască”, spune ministrul de Interne, Lucian Bode.

Comitetul Național pentru Situații de urgență a decis noi restricții, pentru a limita valul 5 al pandemiei de COVID-19. În spațiile publice pot fi purtate doar măști chirurgicale și FFP2, iar cele textile nu vor mai fi permise.

„Nu au nevoie de indicații, ci de lege. Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițișii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului. (…)Este amenda care se aplică pentru portul măștii neconforme, nu am umblat la cuantumul amenzilor”, a declarat ministrul Bode, pentru Digi24.

 

Comitetul Naţional pentru situaţii de Urgenţă propune menţinerea obligativităţii purtării a măştii de protecţie doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura şi nasul, în toate spaţiile publice închise şi deschise.

„Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul naţional, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 08.01.2022”, conform hotărârii CNSU.

Pentru preîntâmpinarea afectării activităţii autorităţilor/operatorilor economici deţinători de infrastructuri critice, prin acte administrative ale conducătorilor acestora, să fie dispuse măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 care să vizeze testarea săptămânală a tuturor angajaţilor, desfăşurarea activităţii în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măşti cu un grad mai ridicat de protecţie (FFP2) în zonele aglomerate, mai propune CNSU.

 

Începând cu data de 1 ianuarie 2022, pensionarii cu venituri din pensii și indemnizație socială până la 1.429 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, beneficiază de compensare cu 90% pentru medicamentele din sublista B cuprinsă în Lista de medicamente compensate și gratuite aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 720/2008, a căror valoare  la nivelul prețului de referință/prescripție este de până la 330 lei/lună.

Finanţarea se asigură în proporţie de 50% din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi, respectiv, de 40% prin transferuri de la bugetul de stat prin intermediul Ministerului Sănătăţii. Această decizie face obiectul Hotărârii de Guvern nr.1289/2021, care a fost aprobată de executiv în cadrul ședinței din data de 28 decembrie 2021, în scopul creșterii accesului la medicamentele acordate în ambulatoriu pensionarilor cu venituri mici.

Creșterea plafonului de la 1.299 lei la 1.429 lei/lună inclusiv ține cont de majorarea cu 10% a valorii punctului de pensie începând cu data de 1 ianuarie 2022, precum și de prevederile art. 85 alin. (2) din Legea nr. 127/2019, cu modificările ulterioare, astfel încât să nu fie afectat accesul pensionarilor la medicamente compensate cu 90%.

Totodată, prin OUG nr. 132/2021 s-a reglementat acordarea, în luna ianuarie a anului 2022, a unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 1.000 lei (art. 1), respectiv au valori cuprinse între 1.001 – 1.600 lei inclusiv (art. 2). Ajutorul financiar acordat pensionarilor în luna ianuarie 2022, potrivit OUG nr. 132/2021, nu reprezintă venit din pensie sau din indemnizație socială, acesta suportându-se de la bugetul de stat, astfel că nu va fi luat în calcul la stabilirea plafonului de 1.429 lei/lună inclusiv până la care pot fi eliberate prescripții medicale în cadrul Programului social al guvernului de compensare cu 90%.

La solicitarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, casele de asigurări din subordine vor informa toți furnizorii cu care se află în contract și care eliberează prescripții medicale în conformitate cu prevederile Contractului-cadru (HG nr.186/2021) despre modul de aplicare a prevederilor legale.