Adela Paraschiv

Primăria municipiului Galați informează că în scurt timp va începe o nouă campanie de plantări de arbori.

Astfel, în cadrul campaniei de primăvară, un număr de 1.104 de arbori vor fi plantați în oraș în perioada următoare. Dintre aceștia, 104 sunt magnolii, cireși japonezi, arbore de lalea, brazi argintii și tuia care vor fi plantați în parcuri și zone de promenadă cum ar fi Spicu-Romarta, Alee P-uri, Parc Mihai Eminescu, Zona Potcoava, Grădina Publică, Parc Aventura sau Parc Carol.
Alți 1.000 de arbori sunt mesteceni, tei argintii, platani, molizi, pini, arbori de gumă, arbori de mătase, arțari, frasini și ulmi. Aceștia vor fi plantați în diferite cartiere și aliniamente stradale, precum și pe taluzul Falezei Dunării.

Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați: „Suntem în topul orașelor cu cel mai bun aer din Europa și facem totul pentru a crește și mai mult calitatea acestuia. De aceea, vom demara în scurt timp o nouă campanie pentru plantări de arbori, pentru un aer cât mai curat și sănătos, de care trebuie să se bucure și generațiile viitoare”.

Primăria municipiului Galați derulează în fiecare an campanii pentru plantări de arbori, iar anul trecut 2.622 de copaci au prins rădăcini.

„Municipiul Galați este în fruntea orașelor cu cel mai bun aer din Europa. Orașul nostru a fost declarat pe primul loc în țară și pe locul 21 la nivel european în ceea ce privește calitatea aerului, potrivit unui studiu dat publicității anul trecut de către Agenția Europeană a Mediului”, a transmis Biroul de Presă al Primăriei Galați.

O familie de crescători de animale din județul Galați este terorizată de hoți, după ce doi indivizi mascați au intrat în fermă, au rănit un câine ciobănesc și au furat mai multe animale și păsări.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au stabilit că „persoane neidentificate până în prezent, au sustras, prin escaladarea gardului împrejmuitor de la o microfermă, două oi și câteva păsări de curte, dintr-o anexă a imobilului, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 1.500 de lei”.

„A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat și rănirea cu intenție a animalelor, polițiștii efectuând cercetări, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tecuci, în vederea identificării autorilor și luării măsurilor legale ce se impun”, a transmis Poliția Galați.

De asemenea, în cursul lunii mai 2023, de la aceeași proprietate a mai fost sesizat furtul a unui de cinci oi, șase miei și 15 găini, în urma acesteia, polițiștii au efectuat cercetarea la fața locului și au deschis un dosar penal pentru infracțiunea de furt calificat.

Navrom Bac anunță că pe data de 23.02.2024, începând cu ora 09.30 va avea loc buncherarea navei Vadul Oii. Pe perioada buncherarii (aproximativ patru ore), traversarea Dunării în Punctul de Trecere a Frontierei Isaccea va fi asigurată de bacul Oltișoru 3.

Senatul universitar, întrunit în ședință extraordinară, la care au participat 82 dintre cei 92 de senatori a decis desemnarea doamnei prof. dr. Daniela-Laura Buruiană, pentru asigurarea interimatului funcției de rector al Universității „Dunărea de Jos” din Galați, până la organizarea de noi alegeri, dar nu mai mult de 3 luni.

Asta după ce Ministerul Educației a trimis Universității adresa nr. 310/SG/15.02.2024, comunicată Senatului universitar la data de 16.02.2024, prin care solicita ca până la data de 21.02.2024, să se transmită Ministerului Educației Hotărârea Senatului universitar de desemnare a persoanei care va asigura interimatul funcției de rector, până la organizarea de noi alegeri, conform legislației în vigoare.

În exercitarea temporară a interimatului funcției de rector al Universității „Dunărea de Jos” din Galați, doamna prof. univ. dr. ing. habil. Daniela-Laura Buruiană va avea calitatea de ordonator de credite și va reprezenta instituţia de învăţământ superior în relaţiile cu terţii, pentru perioada determinată menționată, până la confirmarea unui nou rector de către ministrul Educației.

Începând cu data de 22.02.2024, încetează de drept mandatul de rector al domnului prof. dr. ing. Lucian-Puiu Georgescu, conform duratei de aplicare a Ordinului ministrului Educației și Cercetării nr. 3041/15.01.2020.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, anunță suplimentarea bugetului pentru digitalizarea CNAS. „100 de milioane de euro pentru digitalizarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate CNAS actualizarea Platformei Informatice pentru Asigurările din Sănătate PIAS, cu accent pe securitatea cibernetică”, a transmis ministrul.  

Parteneriatul dintre MCID şi Ministerul Sănătăţii dă rezultate. Astăzi, proiectele esenţiale de digitalizare ale Ministerului Sănătăţii au fost suplimentate cu 30 de milioane de euro. În total, 100 de milioane de euro vor fi folosite pentru ca sistemul de gestiune al cardurilor de sănătate să nu mai înregistreze niciodată blocaje”, a scris ministrul Bogdan Ivan, pe Facebook.

Potrivit ministrului, termenul de implementare este anul 2025. Până atunci, peste 25.000 de furnizori de servicii medicale (spitale, ambulatorii de specialitate, laboratoare, medici de familie, farmacii, furnizori de dispozitive medicale, furnizori de îngrijire la domiciliu) vor fi conectaţi la noua platformă PIAS, care:

-va avea funcționalități noi

-va asigura optimizarea fluxurilor de date

–va permite digitalizarea completă a actului medical

-va asigura interoperabilitatea sistemelor informatice, mii de ore câştigate de personalul medical şi de pacienţi, care nu vor mai plimba hârtii.

Navrom Bac anunță că pe data de 20.02.2024, începând cu ora 09.00 va avea loc buncherarea navei Oltișoru 3.

Pe perioada buncherarii (aprox. 4 ore), traversarea Dunării în Punctul de Trecere a Frontierei Isaccea va fi asigurată de bacul Vadul Oii.

Proiectul eTwinning „The little astronauts”, derulat cu parteneri din Turcia și Iordania, a reprezentat o oportunitate pentru elevii claselor IE și a III-a E de la Școala Gimnazială Nr.28 Galați
Îndrumați de doamnele învățătoare Bobulișteanu Daniela și Tanasaciuc Valentina, elevii au descoperit informații noi și interesante despre Sistemul Solar.

Totodată, elevii au creat un „spațiu cosmic în sala de clasă , au participat la dramatizări, au lucrat în echipă pentru a crea un puzzle , au descoperit informații noi și interesante despre Univers”.

Această „călătorie interstelară” a reprezentat un mijloc de îmbogățire a noțiunilor despre spațiul cosmic și o modalitate de învățare colaborativă.

Jandarmii gălățeni vor folosi în misiunile executate pe timpul situațiilor de urgență o nouă autospecială pregătită pentru astfel de intervenții.

Vehiculul este prevăzut cu dotări performante, menite a asigura intervenția rapidă și eficientă a jandarmilor în cazul unor dezastre naturale, în scopul evaluării acestora, transmiterii mesajelor de informare, precum și pentru captarea imaginilor din aceste zone.

„Față de dotările standard pe care le au autovehiculele Jandarmeriei Galați, noua autospecială, marca Ssangyong Musso Grand, vine la pachet cu o serie de dotări suplimentare, precum: ecran led pentru afișarea unor mesaje de avertizare a populației, camere cu termoviziune, sistem de remorcare față (troliu) și echipament de comunicare acustică/avertizare la distanță”,  a transmis Jandarmeria Galați.

Autovehiculul face parte dintr-un lot de 51 de autospeciale achiziționate de Jandarmeria Română în cadrul unui proiect finanțat de Banca Mondială, valoarea totală a achiziției fiind de 12,88 milioane de lei.

Un accident cu opt victime a avut loc pe DN25, în județul Galați, după ce trei mașini s-au izbit. O persoană a murit, iar alte şapte persoane rănite au fost transportate la spital.

 Accidentul s-a produs pe DN 25, în localitatea Traian din judeţul Galaţi, fiind implicate trei autoturisme.

Potrivit ISU Galați, au fost descarcerate două persoane adulte, dintre care una decedată și una inconștientă. Alte șase victime, toți adulți, sunt politraumatizate.

Circulația a fost blocată timp se două-trei ore.

Pompierii anunță un incendiu la Matca. Un solar a fost cuprins de flăcări, iar focul s-a extins și la o casă.

„Incendiu produs la un solar, care s-a extins şi la o casă de locuit. Se manifestă generalizat pe o suprafaţă de aproximativ 500 mp (400 mp solarii şi 100 mp casă), se acţionează pentru lichidare. Nu sunt raportate victime”, a anunțat ISU Galaţi.

Potrivit pompierilor, au ars 500 mp de solar, iar incendiul s-a extins la o casă învecinată, care a ars în totalitate pe fondul condiţiilor de vânt. A fost salvată a doua casă. 

Cauza probabilă care a dus la producerea incendiului, a fost jarul căzut dintr-o sobă fara acumulare de căldură, lăsată nesupravegheată, pe materiale combustibile.