Sub egida UNESCO, ziua de 5 octombrie este celebrată ca Zi Mondială a Profesorilor, începând din anul 1994. Educația are rolul de a modela generațiile viitoare, având implicații profunde la nivel uman, economic, social și cultural. Educația oferă cunoaștere și valori, unește societatea și oferă pârghiile necesare progresului. Astăzi, însă, atenția se îndreaptă către cei care au purtat și poartă responsabilitatea formării noastre, ca indivizi și/sau comunitate – educatori, învățători, profesori. Este momentul de a spune „Mulțumesc!” unui profesor. Mulțumesc tuturor celor care transformă în bine vieți și la mulți ani cadrelor didactice din cadrul UDJG!
Prof. univ. dr. ing. habil. Marian BARBU, Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.
Vineri, 4 octombrie, sub cupola Universității „Dunărea de Jos” se desfășoară o nouă manifestare educațională de nivel academic cu impact internațional.
„Condiționări politice și economice în media contemporană” este tema din acest an a Conferinței Internaţionale ajunsă la ediția a XVII-a. Evenimentul este organizat de Departamentul de literatură, lingvistică şi jurnalism de la Facultatea de Litere UGAL din cadrul UDJG, în colaborare cu Asociaţia Română de Istorie Presei și Consiliul Județean Galați
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a găsit în lanțul de magazine Penny nectarine din Turcia cu un nivel ridicat de pesticide, având valoarea de 0,128 mg/kg produs, faţă de cea maximă admisă de 0,01 mg/kg produs, au anunțat reprezentanții ANPC printr-un comunicat
Comisarii ANPC au anunțat că au găsit substanța Imidacloprid, care poate afecta sănătatea consumatorilor, în urma probelor luate din fructele și legumele din import.
În urma controlului, fructele au fost retrase de pe piață, fiind notificată și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), pentru a fi emisă o alertă în Sistemul European de Alertă pentru Produse Alimentare.
„Este obligatoriu ca pacienţii să aibă toate informaţiile de la medicii de familie, indiferent dacă vorbim de beneficii sau riscuri. Comunicarea medic-pacient nu este facultativă, acesta este mesajul pe care am intenţionat să îl transmit”, a afirmat Valeria Herdea, preşedintele CNAS, la conferinţa cu tema "Noul sezon epidemic: cinci ameninţări pentru Sănătate. Cum reacţionăm?"
Valeria Herdea, a pledat pentru o comunicare prin care oamenii să înţeleagă beneficiile vaccinării
„Comunicarea medic-pacient nu este facultativă. Fiecare dintre noi a avut o şansă să fie vaccinat şi protejat atunci când era copil şi la vremea respectivă nu aveam acces la toate vaccinurile care se găsesc în prezent. Ţine doar de noi să ne vaccinăm copiii, pentru a le da dreptul să crească sănătoşi", a mai spus Herdea.
Facultatea de Medicină și Farmacie din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați organizează Conferința MED-FARM LAB 2024, important eveniment academic, ce va reuni oameni de știință și profesioniști din domeniul sănătății, în scopul maximizării inovației, transferului tehnologic și al colaborării în cadrul viitoarelor proiecte de cercetare.
Acest eveniment științific este organizat de către Facultatea de Medicină și Farmacie din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, în parteneriat cu: Colegiul Farmaciștilor, Colegiul Medicilor, Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Apostol Andrei” din Galați, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan” din Galați. Evenimentul este dedicat atât cadrelor didactice, farmaciștilor, medicilor, chimiștilor, biologilor, biochimiștilor, cât și rezidenților, doctoranzilor și studenților.
Ministerul Educației a organizat, la inceputul acestei luni, evenimentul de lansare a publicației Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) - Education at Glance (EaG 2024).
În cadrul evenimentului au fost prezentate principalele concluzii din cadrul EaG 2024, relevante pentru tema echității și, ca răspuns la datele OCDE, abordările naționale în acest domeniu.
Education at a Glance reprezintă sursa cea mai autoritară pentru informații exacte și relevante despre starea educației în cele 38 de state membre OCDE și o serie de țări partenere.
Cu peste 120 de diagrame și 180 de tabele, indicatorii săi acoperă rezultatele și impactul învățării asupra rezultatelor economice și sociale, resursele financiare și umane investite în educație, accesul la educație, participarea și progresul, precum și mediul de învățare și organizarea școlilor.
Anul acesta este prima dată când România participă cu date la analiza comparativă „Education at a Glance”, în calitate de țară candidată să adere la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, OCDE. Iar rezultatele sunt extrem de negative, spun specialiștii.
În altă ordine de idei, raportul OCDE arată că sistemul de educație din România se plasează sub media celorlalte țări care fac parte din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică la mai toți indicatorii-cheie
Reprezentanții Educației românești anunță că echipa României se întoarce de la ediția din acest an a Olimpiadei Balcanice de Informatică, desfășurată în perioada 20-26 septembrie 2024 la Ohrid, Macedonia de Nord, cu premii importante!
Lotul național a obținut medalii prin toți reprezentanții, ajungând pe podiumul competiției, care a presupus participarea a 65 de elevi din 15 țări.
Premiile obținute de elevii români sunt:
- Boacă Andrei – Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași – Medalie de argint
- Neculau Rareș-Andrei Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Galați – Medalie de argint
- Gheorghieș Alexandru – Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași –Medalie de argint
- Luchian Cristian – Colegiul Național de Informatică, Piatra-Neamț –Medalie de Bronz
Echipa României a fost însoțită în Macedonia de prof. Adrian Panaete de la Colegiul Național „A.T.Laurian” Botoșani, vicepreședinte al Societății pentru Excelență și Performanță în Informatică și membru al Comitetului Internațional al Olimpiadei Balcanice de Informatică, de Liviu-Mihai Silion, student la Universitatea „Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca, membru SEPI.
În perioada 27 - 30 septembrie 2024, 21 de localități din România vor găzdui Noaptea Cercetătorilor Europeni, un eveniment anual dedicat științei și educației științifice, organizat în România de consorțiul ReCoNnect. Evenimentele fac parte din seria Acțiunilor Marie Skłodowska-Curie, incluse în programul-cadru Horizon Europe al Uniunii Europene, și vor aduce publicului de toate vârstele oportunitatea de a interacționa cu cercetători de top și cadre didactice universitare, oferindu-le experimente și demonstrații științifice potrivite cu tema acestui an aleasă pentru România: „Știința pentru Pace și Securitate”.
Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, organizează pe 27 septembrie „Noaptea Cercetătorilor Reconnect” 2024 la Galați, Brăila și Buzău. Programul evenimentelor organizate în fiecare locație poate fi consultat pe site-ul instituției
Din sezonul 2024/2025 va exista pe piața medicamentelor din România vaccinul gripal cu doză mare de antigene, disponibil pentru protecția vârstnicilor.
Compania de profil Sanofi a anunțat disponibilitatea vaccinului gripal Efluelda Tetra® în farmaciile românești începând cu această toamnă.
Potrivit producătorului, acesta este primul vaccin gripal tetravalent cu doză mare de antigene de la noi, destinat persoanelor vârstnice, oferind o protecție superioară împotriva gripei și a complicațiilor severe ale acesteia. Vaccinul poate fi achiziționat din farmaciile comunitare și din cele din cadrul clinicilor medicale, pe bază de prescripție medicală de la medic, fiind disponibil în regim compensat.
Trebuie știut că prin scăderea capacității organismului de a lupta împotriva infecțiilor odată cu înaintarea în vârstă, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani sunt mai expuse riscului de a dezvolta complicații precum pneumonia, complicații cardiace grave, agravarea bolilor cronice de bază (boli cardiace, pulmonare și metabolice, cum este diabetul). Totodată, vârstnicii au adesea comorbidități care îi fac mai vulnerabili la gripă și la complicațiile asociate acesteia, incluzând spitalizări din cauza evenimentelor cardiovasculare și pneumoniei. Doar 1 din 3 persoane cu vârsta peste 70 de ani, spitalizată cu o infecție acută cum este gripa, se recuperează integral după 1 an.
Adunarea Generală a Academiei de Științe Agricole și Silvice din România (ASAS), care a avut loc pe 18 septembrie 2024, a adus o înaltă reconfirmare a prestigiului științific al Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.
Prof. dr. ing. Petru ALEXE a devenit membru titular al ASAS, treaptă de recunoaștere integrală a întregii activități universitare și de cercetare în domeniul industriei alimentare. Prof. dr. ing. Elena Gabriela BAHRIM a fost admisă ca membru corespondent al ASAS – Secția de Industrie Alimentară. De asemenea, Prof. dr. ing. Rodica SEGAL a devenit Membru de Onoare al ASAS, pentru contribuția sa de excepție la patrimoniul învățământului de Industrie Alimentară și pentru cercetările domniei sale în Nutriția Umană.
Trebuie subliniat că în cadrul secției de Industrie Alimentară din cadrul ASAS mai este un membru corespondent în persoana Prof. dr. ing. Victor Viorel CRISTEA și că în cadrul secției de Industrie Alimentară mai sunt încă cinci foști absolvenți ai școlii de Industrie Alimentară de la Galați.