Nicoleta Dediu

Liderul AUR, George Simion, a declarat în plenul reunit al Parlamentului, unde au loc dezbaterile pentru bugetul pe 2021, că AUR nu are nevoie de cele 4 milioane de euro și că vor vota bugetul doar dacă guvernul taie banii pentru partide și îi dă pentru un spital.

„Banii de la partide de ce nu îi tăiați? Votăm bugetul dacă tăiați banii de la partide. Noi cei de la AUR nu vrem acești bani, nu vrem 4 milioane de euro”, a declarat depuatul AUR.

George Simion a criticat dezbaterile pentru buget și faptul că niciunul din cele peste 3.400 de amendamente depuse nu a fost adoptat.

„Asta e țara lui impozit Vodă, la noi toți perceptorii sunt la modă, nu mai avem nici școli, nici spitale, dar tot plătim la taxe infernale. Ați vorbit despre bugetul României și în ultimele zile am stat între acești pereți goi pentru a aduce amendamente. 3.466 de amendamente depuse, 3.466 respinse. Ne jucăm de-a parlamentarismul. Ne facem că facem. Nu e corect față de o țară care nu are școli și spitale și nu mai produce nimic”, a declarat Simion.

Simion a avut critici și la adresa premierului Florin Cîțu.

„Domnul Cîțu, vorbeați de PSD, dar 380 de milioane îi împărțiți tot la PNL, USR și UDMR. Asta nu e tot populism?”, a mai spus acesta.

(sursa foto: RomâniaTV)

Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan a declarat că nu e nimic adevărat în afirmația că nu se va mai construi în București și a dorit să aducă lămuriri suplimentare.

„Pentru a risipi confuziile și a combate diverse dezinformări în contextul deciziei CGMB de suspendare a aplicării PUZ-urilor pentru următoarele 12 luni, vreau să precizez două lucruri:

Mai întâi, e fals că nu se va mai construi deloc în București. Se poate construi în continuare, dar pe baza Planului Urbanistic General, un document echilibrat (și care urmează să fie actualizat), ce ține cont atât de nevoia de spațiu verde, cât și de dezvoltarea urbană firească pentru o capitală europeană.

În al doilea rând, e fals că se opresc construcțiile în derulare sau că se sistează construcțiile deja aprobate. Orice proiecte care se află în derulare continuă, inclusiv cele pentru ridicarea de blocuri de locuințe, astfel încât cei care au plătit deja avansuri pentru achiziția de apartamente nu vor pierde banii.

Reafirm faptul că hotărârea CGMB de suspendare a celor 5 PUZ-uri de sector operează pentru viitor, adică începând cu data de 1 martie 2021, pentru o durată de 12 luni de zile”, a spus primarul general.

Vineri, Consiliul General a decis suspenadrea Plaurilor Urbanistice din cinci sectoare pe o durată de 12 luni. În primă fază, proiectele de suspendare a PUZ-urilor sectoarelor 2-6 din București prevedeau o perioadă propusă de doi ani. 

(sursa foto: Inquam Photos / George Calin) 

2.096 de cazuri noi de COVID-19, din 11.593 de teste, PCR și teste rapide au fost raportate în ultimele 24 de ore. Rata de infectare a crescut și ea la 18%. Înte timp 53 de români au murit din cauza infecției cu coronavirus. La ATI sunt acum 1.022 de pacienți internați. 

După Timiș și Maramureș și județul Cluj intră în scenariul roșu deoarece are o rată de infectare mai mare de 3 la mie.

Până astăzi, 1 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 804.090 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

741.471 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.096 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

(sursa foto: aa.com)

În seara de sâmbătă, 27 februarie, o femeie a născut o fetiță în autospeciala SMURD care o transporta de la Nădlac la Maternitatea Arad. Intervenția nu a fost una ușoară pentru că bebelușul avea cordonul ombilical în jurul gâtului.

În autospecială se aflau trei paramedici, Florin Macovei, Kristian Ivan Krajcsik şi Alin Paulik.  Cu 20 de kilometri înainte de a ajunge la maternitate femeia a acuzat dureri puternice și la scurt timp a început travaliul. 

"Autospeciala a fost oprită, Florin Macovei a cerut imediat sprijin dispeceratului o ambulanţă cu medic sau un asistent, dar până atunci, împreună cu ceilalţi doi salvatori, s-a pregătit pentru a asista naşterea. După câteva minute, copilul a fost adus pe lume, dar cordonul ombilical era înfăşurat după gât şi copilul avea culoare cianotică", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, George Pleşca.

Paramedicul Florin Macovei a fost cel care i-a eliberat cordonul ombilical, a curăţat copilul și l-a dat mamei. 

"A fost cea mai intensă senzaţie pe care am trăit-o în cei 15 ani de intervenţie. Bineînţeles, m-au ajutat şi colegii şi am luat cele mai bune decizii", a declarat paramedicul.

Atât fetița cât și mama se află sub supravegherea medicilor în Maternitatea Arad. 

(sursa foto: Shutterstock.com)

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a delcarat că a observat multe locuri în București unde regulile de protecție împotriva COVID-19 nu sunt respectate. Acesta și-ar dori aplicarea unor sancțiuni mai dure. Nu exclude ca locurile respective să fie temporar închise. 

"Cred că trebuie să fim precauţi şi am avut astăzi o discuţie din nou cu domnul ministru Bode - personal, mergând prin oraş, atunci când pot să fac lucrul ăsta, am observat că sunt destule locuri aici, în Capitală, unde nu sunt respectate regulile. Aş prefera să închidem temporar câteva locuri în care nu se respectă regulile, înainte să închidem şcolile. Aş prefera să fie respectate regulile. Aş prefera sancţiuni mai dure, aceasta este preferinţa mea ca ministru al Sănătăţii şi preferinţa mea ca cetăţean", a afirmat Voiculescu la Parlament.

Ministrul a ținut să sublinieze că e vorba în special de locurile unde se țin petreceri. 

Întrebat dacă se pune problema unui al treila val al pandemiei Voilescu nu a putut exclude un asemenea scenariu.

"Pe de o parte, noi nu suntem Ministerul COVID-19, ci Ministerul Sănătăţii, aşa încât ne pregătim în acest moment să revizuim fluxurile din mai multe spitale care tratează pacienţi COVID, tocmai că există şi alţi pacienţi cu alte patologii care au nevoie de asistenţă medicală. Revizuim acum, împreună cu toate DSP-urile din ţară şi cu toate spitalele, aceste fluxuri în aşa fel încât spitalele să poate să ajute atât pacienţi cu COVID-19, cât şi pacienţi cu alte suferinţe. Dar, până una alta, nu putem exclude un alt treilea val. Asta înseamnă că păstrăm capacităţi care acum sunt libere în spitale tocmai pentru a avea posibilitatea să îngrijim pacienţi dacă va fi nevoie, sperăm să nu fie nevoie, dar nu putem exclude", a adăugat ministrul.

(sursa foto: Digi24) 

Cresc cazurile de coronavirus. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 3.761 de infectări cu COVID-19 din 35.876 de teste efectuate, PCR și teste rapide. În prezent, la ATI sunt internați 968 de pacienți. Alți 66 de români au murit din cauza virusului.

Începând de vineri, în calculul ratei de infectare s-a modificat, astfel încât să fie incluse și focarele. Potrivit datelor transmise de autorități, diferența față de buletinul de ieri nu este una foarte mare. Totuși, rămân în scenariul roșu, Timiș și Maramureș, în timp ce județul arad trece de la scenariul verde la cel galben.

Până astăzi, 26 februarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 795.732 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

736.020 de pacienți au fost declarați vindecați.

Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor sunt cele care calculează coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori.

(sursa foto: iStock.com)

Ministerul Finanțelor a anunțat că de la 1 martie lansează două emisiuni de titluri de stat  destinate exclusiv populației, prin programele TEZAUR și FIDELIS. O altă veste bună este că veniturile provenite de la dobânzile titlurilor de stat sunt neimpozabile.

Titlurile oferite în cadrul celor două programe au scadență la 1, 3 sau 5 ani, iar cele FIDELIS se pot cumpăra inclusiv în euro, anunță Ministerul de Finanțe într-un comunicat.

Titlurile de stat FIDELIS vor fi oferite atât în lei, cât și euro. Titlurile de stat FIDELIS vor fi listate la Bursa de Valori București.

Ce presupune Programul TEZAUR?

În perioada 1-29 martie 2021, persoanele fizice rezidente pot subscrie pentru titluri de stat TEZAUR prin intermediul unităților operative ale Trezoreriei Statului și prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.

Dobânzile anuale oferite sunt: 2,85% pentru scadența de 1 an, 3,10% pentru scadența de 3 ani și 3,25% pentru scadența de 5 ani.

Titlurile de stat sunt emise în forma dematerializată, au valoare nominală de 1 leu, iar dobânda anuală este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.

Titlurile de stat emise în cadrul Programului TEZAUR sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans.

Ce presupune Programul FIDELIS?

În perioada 1-19 martie 2021, băncile partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română și B.R.D. – Groupe Société Générale vor pune în vânzare titluri de stat FIDELIS denominate în lei, dar și titluri de stat denominate în euro, care vor fi listate automat la Bursa de Valori București. În emisiunea de titluri de stat FIDELIS pot investi persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data de 19 martie 2021, inclusiv.

Dobânzile anuale pentru titlurile în lei sunt de 2,85% pentru scadența de 1 an, 3,10% pentru scadența de 3 ani și de 1,55% pentru titlurile de stat în euro cu o scadență de 5 ani.

Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de Euro pentru emisiunea în Euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de Euro.

Pentru subscrierea inițială a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital, sunt neimpozabile.

Mai multe informații despre termenii și condițille financiare aferente emisiunilor din luna martie 2021 puteți găsi pe website-ul Ministerului Finanțelor: www.mfinante.gov.ro.

(sursa foto: iStock.com)

Prim-ministrul Florin Cîțu a dat asigurări că anul acesta nimeni nu va fi dat afară din sectorul public. Mai mult, acesta a declarat că toți bugetarii își vor primi sporurile, la nivelul din 2020.

„Asta fac sindicatele, încearcă să susțină angajații. Mesajul, de fiecare dată, pentru sindicate și angajații din sectorul bugetar e același: în 2020, când economia trecea prin cea mai mare criză din ultima sută de ani, când în sectorul privat au fost 1,4 de milioane de oameni în șomaj tehnic, oameni care plăteau taxe ca să susțină salariile din sectorul public, sectorul public a primit creșterea salarială normală, nu a fost nimeni dat afară. Anul acesta nu e nimeni dat afară, toată lumea își primeșe sporurile, își primește salariul la nivelul din 2020. Nu văd o problemă”, a declarat Cîțu.

„Sunt foarte mulți lideri sindicali - și aici e o surpriză și ar trebui să ne gândim ca societate: cum se întâmplă că liderii sindicali sunt aceiași de 30 ani? Acolo nu se întâmplă nimic. Peste tot se mai modifică, dar acolo sunt aceiași. Ar trebui să ne gândim cum funcționează lucrurile și poate în acest dialog social ne gândim cum ajung acolo”, a adăugat premierul.

(sursa foto: Adevarul.ro) 

În ultimele 24 de ore au fost raportate aproape 4.000 de cazuri noi de COVID-19.  Față de ziua precedentă numărul se află în creștere. Crescută e și rata de pozitivizare care a trecut de 10%. În același interval orar au fost înregistrate și 81 de decese.

 

791.971 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 733.616 pacienți au fost declarați vindecați, până astăzi pe teritoriul României.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.923 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.

De la începutul pandemiei și până astăzi au decedat 20.167 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS - CoV - 2.

În intervalul 24.02.2021 (10:00) – 25.02.2021 (10:00) au fost raportate 81 de decese (39 bărbați și 42 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Dâmbovița, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui, Vrancea, Ilfov și București.

3 dintre decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 6 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 21 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 30 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 21 decese la categoria de peste 80 de ani.

77 dintre pacienții decedați prezentau comorbidități, în timp ce doar 3 dinte ei nu au prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.640. Dintre acestea, 985 sunt internate la ATI. 

Maramureș a intrat de astăzi în scenariul roșu.

(sursa foto: nfcr.org) 

Deputatul PSD Marcel Ciolacu profită de momentul de slăbiciune al actualului Guvern. Moment generat de restricțiile pandemice impuse mediului de afaceri.

Astfel, PSD a organizat o consultare proprie cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR). Decizia vine în absența dialogului pe care Guvernul l-ar fi putut avea cu patronatele, atât pe buget, cât şi pe subiectul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. 

Scopul consultării? PSD își dorește crearea unor modalități concrete prin care să poată transpune la nivel legislativ priorităţile mediului de afaceri, pentru a sprijini sectorul privat în contextul pandemiei şi al unei posibile crize economice.

Conform unui comunicat al PSD „au fost trecute în revistă o serie de proiecte legislative în domeniul sănătăţii, educaţiei, agriculturii sau turismului asupra cărora PSD şi Coaliţia pentru Dezvoltarea României vor avea consultări şi puncte de vedere comune.”

Președintele PSD consideră că reuniunea poate fi avantajoasă pentru ambele părți. El de de părere că statul poate să preia experienţa sectorului privat pentru a aplica măsuri concrete de debirocratizare, transparentizare şi digitalizare.

”Pandemia a dezvăluit cel mai bine vulnerabilităţile cu care se confruntă statul în acest moment. Şi cred că una dintre problemele majore care au stat în calea unei reacţii mai rapide la problemele generate de criză a fost administraţia greoaie. De aceea, consider că trebuie să folosim experienţa sectorului privat pentru a aplica şi la stat măsuri concrete de debirocratizare, transparentizare şi digitalizare. Este singura variantă pentru ca statul să nu mai fie doar reactiv, ci să prevină anumite probleme şi crize din societate”, a declarat președintele PSD.

(sursa foto: ȘtirileProTv)