140 de organizaţii non-profit solicită Guvernului clarificarea publică a termenului de voluntariat Recomandat

"Scrisoarea deschisă vine ca răspuns la o serie de comunicări publice oficiale şi în mass-media legate de premierea şi plata studenţilor voluntari implicaţi în îngrijirea pacienţilor care suferă de COVID-19. Iniţiatorii consideră esenţiale măsurile luate pentru sprijinirea sistemului medical în această perioadă, inclusiv prin suplimentarea personalului la toate nivelurile. Cu toate acestea, este subliniată importanţa diferenţierii între voluntarii care îşi desfăşoară activitatea în baza Legii Voluntariatului nr. 78/2014 şi cei care activează în baza Statutului personalului voluntar din serviciile de urgenţă", se arată într-un comunicat transmis de Pro Vobis - Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat.

"Problema ridicată este legată de posibilele confuzii referitoare la conceptul de voluntariat, ce pot aduce grave prejudicii atât organizaţiilor non-profit, cât şi voluntarilor din România. În acelaşi timp, iniţiatorii nu contestă măsura propriu-zisă de remunerare a celor care sprijină sistemul de urgenţă în această perioadă de criză, aceasta fiind de resortul autorităţilor competente. Munca celor care se implică în aceste luni cu dedicare şi eforturi susţinute trebuie remunerată, recunoscută şi promovată. Însă aceştia nu trebuie numiţi voluntari în sensul larg al acestui concept, atâta timp cât primesc o remuneraţie pentru activitatea prestată", se precizează în comunicat.

"Iniţiatorii şi organizaţiile susţinătoare solicită Guvernului României o clarificare publică referitoare la baza legală şi diferenţierea între voluntariatul în sensul Legii nr. 78/2014 şi cel din sistemul de urgenţă care prevede şi o posibilă remunerare. În plus, se solicită schimbarea denumirii voluntarilor din sistemul de urgenţă, atunci când contextul sanitar va fi unul favorabil, pentru a elimina viitoare confuzii", se mai menţionează în comunicat.

 

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.