Raluca Turcan: "Atunci când vorbim de pensii, cel mai important pe care trebuie să îl garantăm este plata lor" Recomandat

“Aşteptăm motivarea CCR, aş dori să fac câteva clarificări cu privire la cum s-a ajuns la această decizie a Curţii Constituţionale. După cum bine ştiţi, există o lege – 127 – prin care pensiile ar fi ajuns să crească cu 40% de la 1 septembrie. Pentru ca această recalculare a pensiilor şi creşterea lor la 1 septembrie să fie de 40%, ar fi însemnat ca în momentul intrării în vigoare şi publicării în Monitorul Oficial a acestei legi, adică în iulie 2019, să înceapă actualizarea tuturor pensiilor, evaluarea lor, astfel încât să urmeze procesul de recalculare.

Pentru asta ar fi fost nevoie de un ordin de ministru într-o guvernare PSD, în 90 de zile, aşa prevede legea. Ceea ce nu s-a întâmplat. Practic, aveam o lege în vigoare pentru care nimeni în guvernele anterioare celui de anul trecut, deci Guvernul PSD, nu a umblat pentru a începe procesul de recalculare a pensiilor. Mai mult decât atât, efortul bugetar pentru aplicarea acestei legi este unul de aproximativ 138 de miliarde de lei pe an, ceea ce, în momentul de faţă, este greu de suportat de către bugetul statului”, a afirmat Turcan într-o conferinţă de presă.“Atunci când vorbim de pensii, cel mai important pe care trebuie să îl garantăm este plata lor, sustenabilitatea sistemului de pensii şi nu mai puţin important este să avem şi echitate şi contributivitate în sistemul de pensii. Ca atare, din momentul preluării acestui mandat, am decis cu toţii să creăm un grup de experţi prin care să răspundem acestei aşteptări pe care o au cei 4,9 milioane de pensionari, şi anume: echitate, contributivitate şi sustenabilitatea pe termen lung a plăţii pensiilor în România”, a mai transmis Raluca Turcan.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.