Orban: „Noile taxe au dus efectiv la încetarea a peste 100.000 de contracte de muncă” Recomandat

Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, susține că ordonanţa de creşterea a fiscalităţii promovată de Guvernul Ciucă este neconstituţională şi a luat măsuri împotriva actului normativ.

„Am înregistrat un memoriu prin care cer Avocatului Poporului atacarea la CCR a ordonanţei 16, prin care guvernul Ciucă a crescut fiscalitatea în România. Fundamentez solicitarea mea cu argumente solide privind neconstituţionalitatea ordonanţei. Prin ordonanţă simplă, adoptată în baza legii de abilitare, nu pot fi modificate prevederi ale unor legi organice. Este încălcată libertatea economică, garantată de articolul 45 din constituţie, prin interdicţiile şi limitările privind activitatea microîntreprinderilor. De asemenea este încălcat dreptul la muncă prin prevederile legate de taxare a contractelor part-time, care îngrădesc dreptul la muncă şi care au dus efectiv la încetarea peste 100.000 de contracte de muncă", a declarat Ludovic Orban.

Potrivit fostului premier, Constituţia României garantează egalitatea în faţa legii. Prevederile legate de modul de plată a contribuţiilor pentru persoanele care obţin venituri din activităţi economice, pentru persoanele angajate în construcţii şi agricultură şi pentru persoanele care înregistrează venituri din contracte part-time instituie discriminări evidente pentru aceşti cetăţeni, ducând la încălcarea art. 16, alin. (1): "Cetăţenii sunt egali în faţa legilor şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări".

„Doar Avocatul Poporului poate să declanşeze controlul de constituţionalitate pentru ordonanţele adoptate de guvern, până la dezbaterea şi adoptarea lor de către parlament. Este obligaţia celor care conduc instituţia să apere drepturile şi libertăţile cetăţenilor români şi să se implice pentru eliminarea prevederilor vădit neconstituţionale din actele normative adoptate de guvern”, a completat Orban.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.