Deputatul Viorica Sandu: Peste 365 milioane de lei alocați pentru fermierii afectaţi de seceta pedologică Recomandat

Peste 365 milioane de lei alocați pentru fermierii afectaţi de seceta pedologică, a anunțat Viorica Sandu, într-o postare pe Facebook.
 
„Pentru că recent am fost întrebată de fermierii gălățeni despre posibilitatea instituirii unei scheme de ajutor pentru agricultorii afectați de secetă, sunt bucuroasă că le pot da un răspuns mult asteptat de ei. În ședința din 17.11.2022 Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă prin care se instituie o schemă de ajutor de stat, sub formă de grant financiar, acordat producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2021 și au fost afectate de seceta pedologică (grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz, răpită, etc .)”,  a anunțat Viorica Sandu, pe Facebook.
 
Pentru implementarea schemei s-a alocat suma de 365,6 milioane lei. Peste 16.000 de fermieri care au fost afectaţi de seceta pedologică vor beneficia de această schemă de ajutor pentru aproximativ 250.000 ha de culturi înfiinţate în toamna anului 2021, calamitate în diferite proporții, cuprinse între 30% şi 100% .
 
 „Ministerul Agriculturii acordă un grant financiar unitar în cuantum maxim de 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100% care este prevăzut în procesul - verbal de constatare şi evaluare a pagubelor. Compensaţiile acordate unitar pe hectar reprezintă maxim 40% din cheltuielile eligibile, respectiv maxim 40% din cheltuielile tehnologice prevăzute în tehnologiile cadru la culturi din recolta 2021-2022. Se mai au în vedere despăgubiri pentru culturile de primăvară afectate de secetă (porumb, floarea-soarelui), însă acestea vor fi acordate printr-un act normativ distinct, după finalizarea centralizării din teren a suprafețelor afectate”, a transmis Viorica Sandu.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.