Președintele Iohannis: MCV s-a încheiat pentru România Recomandat

Președintele Klaus Iohannis anunță că prin ridicarea MCV, „avem confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept”.

„Este nou pas semnificativ pentru România a făcut un nou pas semnificativ în procesul de integrare în UE. MCV s-a încheiat azi pentru țara noastră. Avem confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept şi s-a înscris pe drumul ireversibil al luptei împotriva corupţiei. Comisia Europeană a confirmat progresul făcut de România în cadrul acestui mecanism, ceea ce înseamnă că îndeplinim criteriile și obiectivele fixate prin MCV.

Acesta este ultimul raport MCV pentru țara noastră. De acum înainte România va fi la fel ca toate statele membre monitorizată doar prin mecanismul generalizat privind statul de drept. Anul acesta, Parlamentul a adoptat legile fundamentale privind sistemul judiciar, pe care le-am promulgat după ce au fost declarate constituționale. România a demonstrat voință politică, dar mai ales o puternică susținere a cetățenilor pentru a corecta orice deviere de la un parcurs democratic și pentru a relua rapid reformele, așa cum s-a întâmplat în ultimii 2 ani.

Mă bucur că toate progresele au fost consemnate în raportul MCV de astăzi. Cetățenii au dreptul la un sistem de justiție independent, funcțional, eficient, la o societate în care combaterea corupției și integritatea sunt obiective pe deplin asumate.

Felicit autoritățile, Guvernul, ministrul Justiției, Parlamentul și instituțiile din sistemul judiciar pentru aceste rezultate și îmi exprim aprecierea și pentru eforturile diplomatice, inclusiv ale Reprezentanței permanente a României la UE.

Mulțumesc Comisiei Europene, președintei Ursulei von der Leyen pentru sprijinul constant și pentru dialogul deschis”, a transmis șeful statului. 

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.