Ministrul de Externe, întrevedere cu liderul opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaya Recomandat

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o întrevedere Svetlana Tihanovskaya, liderul opoziției belaruse, aflată în vizită la București pentru a participa la Reuniunea Liderilor de la München. Întrevederea a oferit oportunitatea unui schimb aprofundat de opinii cu privire la evoluțiile recente din Belarus, situația regională de securitate și conduita ilegală a regimului Lukașenko în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

Ministrul Bogdan Aurescu a semnalat îngrijorarea părții române cu privire la deteriorarea constantă a situației interne din Belarus și a condamnat decizia autorităților de la Minsk de a sprijini în mod fățiș războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

În context, cei doi interlocutori au avut un schimb de opinii extins pe tema agresiunii ruse în Ucraina și a amenințărilor perpetuate în întreaga regiune, în special la adresa securității, stabilității și prosperității statelor din vecinătatea sa.

Șeful diplomației române a făcut apel la unitatea opoziției belaruse în exil, ca element de coagulare și promovare, în continuarea aspirațiilor pentru democrație în rândul cetățenilor belaruși.

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat eforturile consecvente ale României pentru a menține situația din Belarus pe agenda Uniunii Europene și internaționale. A reamintit Declarația comună a Președintelui României, Klaus Iohannis, împreună cu omologii din Polonia și Lituania, din septembrie 2020, care a promovat necesitatea unui sprijin european ferm și articulat pentru transformarea economică a Belarusului democratic, precum și demersurile ulterioare pe baza cărora Uniunea Europeană a definit un Plan economic pentru un Belarus Democratic în valoare de 3 miliarde de euro.

Totodată, șeful diplomației române a menționat rolul activ al țării noastre în sprijinul societății civile, a mass-media independente și a opoziției politice belaruse. În context, a prezentat formele de sprijin acordat de România în beneficiul poporului belarus, menționând, printre altele, contribuția națională cumulată de 275.000 de euro prin instrumentul European Endowment for Democracy, respectiv alocarea a 35.000 de euro în sprijinul Platformei Internaționale de Responsabilitate pentru Belarus sau bursele pentru studenții belaruși oprimați de regim.

La rândul său, Svetlana Tihanovskaya a mulțumit României pentru sprijinul politic și diplomatic, precum și pentru asistența concretă furnizată, subliniind voința exprimată a majorității populației belaruse de neimplicare a Belarusului în războiul ilegal și neprovocat dus de Rusia împotriva Ucrainei și accentuând importanța unui sprijin activ, în continuare, din partea comunității internaționale pentru restaurarea democrației în Belarus.

 

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.