Imprimă această pagină

Robot autonom de dezinfectare fabricat în România Recomandat

Spitalul Universitar din București testează un robot autonom de dezinfectare fabricat în România.
Robotul, numit MUV Smart / Steriliser, a fost produs de start-up-ul local Modulab, care face parte din acceleratorul de afaceri BCR InnovX al creditorului BCR. BCR a donat robotul la spital.

Robotul folosește raze UV pentru sterilizarea locurilor închise și cartografiează mediul în care se deplasează pentru a evita coliziunile. De asemenea, poate detecta prezența umană pentru a dezactiva lămpile sale. Poate fi supravegheat și controlat de la distanță, cu ajutorul unei aplicații Android.

MUV Smart / Steriliser are o autonomie de cel puțin cinci ore și poate steriliza 30 mp în mai puțin de zece minute. Este echipat cu 20 de senzori diferiți care ajută platforma să navigheze în orice tip de mediu și să interacționeze cu acesta în mod autonom.

Modulab urma să lanseze la începutul acestui an o platformă mobilă autonomă pentru suport logistic în fabrici, depozite și alte facilități cu spații mari. La începutul pandemiei, platforma a fost adaptată pentru dezinfectarea inteligentă.

Modulab produce în prezent două versiuni ale platformei mobile și două versiuni ale robotului de dezinfectare autonom, fără contact. Toți roboții sunt făcuți în România. De asemenea, compania a dezvoltat prototipul unui robot de curățare, care va intra în producție în această toamnă.

Modulab a fost înființat de Paul Popescu, Matei Popescu și Ioana Calen ca „o platformă interdisciplinară de artă, design și tehnologie”. Proiectul s-a concentrat tot mai mult pe dezvoltarea roboților autonomi în perioada recentă.

 

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)