Anemia feriprivă este una dintre cele mai comune forme de anemie, caracterizată prin niveluri scăzute de fier în organism. Această afecțiune poate avea impact semnificativ asupra sănătății femeilor, afectând atât calitatea vieții, cât și sănătatea generală – atenționează Crucea Roșie Română pe rețelele de socializare, referitor la o statistică îngrijorătoare: una din trei românce suferă de anemie… fără să știe acest fapt.
Diagnosticarea precoce este estențială, subliniază specialiștii care, totodată, recomandă consultarea medicului de familie la apariția simptomelor specifice. Afecțiunea poate fi depistată cu trei analize simple care sunt decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate: hemoglobina, sideremia și feritina serică.
Anemia feriprivă apare atunci când organismul nu poate produce suficientă hemoglobină, proteina din sânge responsabilă pentru transportul oxigenului către celulele corpului. Conform Organizației Mondiale a Sănătății anemia este o afecțiune frecventă ce apare la 36,5% dintre femeile însărcinate și 29,6% la femeile cu vârste cuprinse între 15 și 49 ani care nu sunt însărcinate; dintre acestea însă, jumătate suferă de anemie feriprivă – menționează organizația.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.