În prezent, România are aproximativ 90 de chirurgi certificați pentru utilizarea sistemului da Vinci, iar până la finalul anului, numărul acestora va depăși, astfel, 120. Chirurgia robotică a cunoscut o dezvoltare semnificativă în România în ultimele două decenii, devenind un pilon important al modernizării sistemului medical național.
Din cei 90 de chirurgi români certificați în chirurgia robotică da Vinci, majoritatea sunt specializați în chirurgie generală și urologie, urmați de cei specializați în ginecologie și chirurgie toracică.
Până în aprilie 2024, în România, au fost realizate aproximativ 700 de proceduri chirurgicale robotice, iar ținta pentru anul acesta este de 2.000 de proceduri. Din totalul procedurilor realizate anul acesta, 51% au fost în domeniul urologiei, 26% în chirurgie generală, 17% în ginecologie și 5% au fost proceduri toracice.
Un program robust de chirurgie robotică presupune existența unor echipe chirurgicale care au trecut printr-un proces riguros de formare și certificare pentru utilizarea sistemului da Vinci. Procesul de formare include prezentarea tehnologiei, instruirea formală, planificarea cazurilor inițiale și dezvoltarea continuă.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.