România, alături de alte 18 state, face parte din Proiectul PaRIS - Patient Reported Indicators Survey - coordonat de Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care evaluează nevoile pacienţilor cronici de peste 45 de ani.
Graţiela Iordache, coordonator al Compartimentului Implementare Proiecte ANMCS, manager naţional al proiectului PaRIS, a afirmat că a fost dificil să fie colectate datele necesare, având în vedere că nu există o bază naţională de date a pacienţilor.
Oficialul a mai precizat, însă, că obținerea datelor în România pentru a realiza studiul PaRIS a fost ”un adevărat miracol”
Sondajul internaţional PaRIS vizează persoanele cu vârsta de 45 de ani şi peste, care trăiesc cu afecţiuni cronice şi care apelează la asistenţă medicală şi analizează percepţia acestora asupra rezultatelor obţinute de acestea în asistenţa primară şi a experienţelor acestora din punctul de vedere al serviciilor de sănătate primite.
Grupurile ţintă ale proiectului au fost medicii de familie şi pacienţii acestora, care au fost cel puţin o dată la medicul de familie în ultimele şase luni. Peste 100.000 de pacienţi şi 1.800 de medici din asistenţă medicală primară, din 19 ţări, inclusiv România, au luat parte la acest proiect.
Rezultatele proiectului internaţional al OCDE- PaRIS Patient Reported Indicators Survey au fost anunţate în cadrul unei conferinţe organizate la Lisabona, în 20 februarie 2025, conferinţă unde România, prin managerul de proiect, a fost invitată să prezinte provocările implementării unui astfel de proiect la nivel naţional şi principalele concluzii desprinse din răspunsurile celor chestionaţi.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.