Noile restricții anti-Covid scoate europenii în stradă Recomandat

Un sfârşit de saptămână al protestelor în multe state europene faţă de utilizarea dovezii de vaccinare pentru intrarea în spaţii aglomerate, teatre, restaurante sau săli de sport.

Peste 160 de mii de oameni au ieşit în stradă în mai multe oraşe din Franţa nemulţumiţi de extinderea folosirii certificatului sanitar, dar şi de decizia autorităţilor de a face obligatorie vaccinarea anti-COVID-19 pentru anumite profesii.

În centrul capitalei franceze, pe Champs-Élysées, au fost şi ciocniri între demonstranţi şi forţele de ordine. Este cel de-al doilea sfârşit de săptămână cu demonstraţii în Franţa, weekendul trecut manifestaţiile reunind în jur de 115 mii de oameni.

Proteste au fost şi în zeci de localităţi italiene, după ce guvernul a anunţat că accesul în anumite locuri va fi permis doar cu certificatul verde european.

În Grecia, poliţiştii au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe protestatarii violenţi care s-au adunat în centrul Atenei, nemulţumiţi de vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 impusă unor categorii de angajaţi.

Au fost peste 4.000 de manifestanţi şi unii dintre ei au aruncat cu pietre şi cu sticle incendiare, ceea ce a determinat poliţia să riposteze.

Proteste și în Piața Universității din București

Câteva zeci de persoane au protestat, ieri, Piaţa Universităţii din Capitală faţă de intenţia anunţată de autorităţi de a introduce restricţii diferenţiate în funcţie de vaccinare, aşa cum se întâmplă în mai multe ţări europene.

Deşi nu s-a conturat încă un proiect în acest sens, iniţiatorii protestului au postat pe reţelele de socializare mesaje în care critică declaraţiile vicepremierului Dan Barna, care anunţa în urmă cu două zile că în coaliţia de guvernare s-a discutat despre măsuri de încurajare a vaccinării - loterii sau stimulente de tip vouchere sau tichete - dar şi despre posibilitatea ca accesul la serviciile ne-esenţiale, ca de exemplu mersul la mall, să fie condiţionat de administrarea unui ser anti-COVID-19.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.