Sportul virtual poate reduce stresul psihosocial și anxietatea Recomandat

Cercetătorii de la Universitatea Tohoku din Japonia sugerează într-o lucrare publicată recent în International Journal of Environmental Research and Public Health că trainingul virtual poate reduce stresul si anxietatea.

Studiul are la bază și concluzii anterioare conform cărora acest tip de training duce la o îmbunătățire cognitivă.

Exercitiile fizice au un efect pozitiv asupra stării de bine, dar din păcate nu pot fi practicate de toate categoriile de persoane.

Pacienții cu afecțiuni neurologice, cardiovasculare severe sau cei spitalizați nu pot profita de aceste beneficii, dar aparent efecte similare ar putea fi produse prin Imersarea în Realitatea Virtuală.

Aceasta tehnică a fost utilizata inițial pentru divertisment dar are și un evident potențial clinic pentru că oferă posibiltatea de a experimenta o lume virtuală printr-un corp virtual.

Într-un studiu anterior, acceasi cercetatori au descoperit că simplul fapt de a privi un corp virtual in miscare și identificarea lui ca propriul corp, duce la modificari fiziologice cum ar fi creșterea sau descreșterea frecvenței cardiace, chiar dacă participantul este nemișcat.

Asadar pot aparea beneficii ca și în cazul unei activități reale.

Rezultatele au aratat o scădere a stresului psihosocial și a anxietății după acest tip de training, lucru comparabil cu ceea ce se întâmplă după un exercițiu real.

Acest fapt reprezintă o noua frontieră în știință și un real beneficiu pentru societăți cum este cea japoneză, unde presiunea pentru performanță și îmbătrânirea sunt fenomene de necontestat.

În general un stres moderat poate fi benefic dar expunerea intensă si repetată la astfel de situații poate avea efecte negative asupra sănătății.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.