Practicarea orienteering-ului micșorează riscul de demență la vârste avansate Recomandat

Sportul de orientare activă (orienteering), care se bazează pe atletism, abilități de navigare și memorie, ar putea fi util ca o intervenție sau măsură preventivă în lupta împotriva declinului cognitiv legat de demență, potrivit unui nou studiu al Universității McMaster.

Cercetătorii au ipotetizat că cererile fizice și cognitive ale orientării active, care integrează exercițiul cu navigarea, ar putea stimula anumite părți ale creierului pe care strămoșii noștri le-au utilizat pentru vânătoare și cules. Creierul s-a modificat acum mii de ani pentru a se adapta la mediu prin crearea de noi căi neuronale.

Aceste funcții ale creierului nu mai sunt necesare pentru supraviețuirea astăzi, datorită conveniențelor moderne precum aplicațiile GPS și alimentației disponibile. Cercetătorii sugerează că este o chestiune de "folosește-l sau pierde-l".

În studiu, publicat în revista PLoS ONE, cercetătorii au chestionat adulți sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 87 de ani, cu grade diferite de pricepere în orientare activă (niciunul, intermediar, avansat și elite).

Persoanele care participă la orienteering au raportat o mai bună navigare spațială și memorie, sugerând că adăugarea elementelor de orientare în antrenamentele regulate ar putea fi benefică pe parcursul vieții.

Cercetătorii sugerează că există două modalități simple de a incorpora mai mult orienteering în viața de zi cu zi: opriți GPS-ul și utilizați o hartă pentru a vă găsi drumul atunci când călătoriți și provocați-vă - spațial - prin utilizarea unui traseu nou pentru alergat, plimbat sau mers cu bicicleta.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.