Telemunca la firmele cu peste 50 de angajați, verificată de ITM Galați Recomandat

Inspectorii de muncă din cadrul ITM Galați au controlat, în cursul acestei luni, modul de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea programului de lucru, securitatea şi sănătatea la locul de muncă, în vederea reducerii riscului de contaminare cu COVID-19, la angajatorii cu un număr de peste 50 de salariați.

Conform unui comunicat remis de ITM, la nivelul judeţului Galaţi, în domeniul relațiilor de muncă, au fost controlate 17 firme, cu un număr total de 2.401 salariați, din care 148 lucrează în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu. S-au constatat 15 deficienţe, fiind dispuse tot atâtea măsuri cu termene de intrare în legalitate, și s-au dat trei avertismente. Principalele deficienţe constatate au fost:

- neevidenţierea distinctă în pontaje a orelor suplimentare, respectiv a orelor de noapte;

- nerespectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte munca suplimentară;

- netransmiterea în Revisal a elementelor din contractul individual de muncă anterior începerii activităţii;

- nerespectarea de angajator a obligaţiei de a ţine la locul de muncă evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orelor de începere şi de sfârşit ale programului de lucru.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost controlați 17 angajatori, cu 2.434 lucrători, din care 1.306 salariaţi se aflau la locul de muncă controlat. S-au constatat 11 deficienţe, fiind dispuse 11 măsuri cu termene de intrare în legalitate, iar șase firme au primit 11 avertismente. La acestea, printre deficiențe s-au numărat:

- nepurtarea echipamentului individual de protecţie;

- neactualizarea documentului privind evaluarea riscurilor referitoare la riscul epidemiologic;

- neactualizarea planului de prevenire şi protecţie cu riscuri biologice;

- lipsa evaluării de risc pentru toate activităţile din unitate;

-lipsa deciziei cu nominalizarea lucrătorilor care acordă primul ajutor;

- lipsa organizării activităţii de prevenire şi protecţie; lipsa autorizaţiei din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.