Ghid oficial pentru obținerea ajutoarelor de la stat de către consumatorii vulnerabili de energie

Consumatorii vulnerabili de energie pot solicita de la stat, de la 1 noiembrie 2021, ajutoare în bani pentru acoperirea cheltuielilor cu încălzirea locuinței și un supliment financiar lunar pentru energie.

Printr-un comunicat de presă publicat pe site-ul propriu, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) anunță lansarea unui ghid destinat persoanelor respective, în care este explicat modul în care trebuie completate actele necesare solicitării ajutoarelor financiare, respectiv cererea și declarația pe propria răspundere, în format electronic.

Persoanele cu venituri mici pot primi mai multe ajutoare bănești, printre care ajutorul pentru încălzire, destinat sezonului rece, și ajutorul suplimentar pentru consumul de energie, ce se acordă pe toată perioada anului.

Ajutorul pentru încălzire se acordă pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere privind componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat, documente ce trebuie depuse, individual sau prin asociaţiile de proprietari/locatari, la primăria din localitate.

Pentru solicitarea suplimentului pentru energie, familiile şi persoanele singure trebuie să depună tot la primăria de care aparțin aceleași acte ca-n cazul ajutorului de încălzire. Documentele se pot transmite și online, prin intermediul cererii/ declarației pe propria răspundere, în format pdf.

Pentru a putea cere ajutoarele, cei interesați trebuie să aibă un venit mediu net lunar de cel mult 1.386 de lei/persoană, în cazul familiei, și de 2.053 de lei, în cazul persoanei singure.

Ajutorul pentru încălzire se acordă pentru un singur sistem utilizat pentru încălzirea locuinței (termoficare, pe gaze naturale, electricitate sau combustibili solizi și/sau petrolieri), pe perioada sezonului rece, adică timp de cinci luni (1 noiembrie - 31 martie), în timp ce suplimentul pentru energie se acordă lunar, pe parcursul întregului an și se poate cumula cu ajutorul pentru încălzire.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.