Crâmpeie de istorie reconstituită, la Festivalul Dacic Piroboridava, Recomandat

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci, în parteneriat cu Asociația „G.A.L Tecuci”, Primăria Tecuci, Primăria comunei Poiana, Complexul Muzeal Banu Nicorești, Asociația Culturală Enciclopedia Dacica, Asociația Culturală Tomis, organizează, în perioada 19-21 august, Festivalul Dacic „Piroboridava”, la sediul muzeului tecucean și în situl arheologic de la Poiana.

Așezarea geto-dacică Piroboridava (Poiana) a fost una dintre cele mai importante așezări dacice din afara spațiului ocupat de romani. Poziția sa strategică, dar și priceperea locuitorilor au făcut din acest loc un adevărat centru de comerț. Schimburile comerciale intense dintre barbari și lumea greco-romană sunt astăzi documentate prin descoperirile arheologice prezente în muzeul tecucean, unde pot fi găsite monede, podoabe, ceramică, arme și alte artefacte care demonstrează efervescența economică a așezării și a regiunii pe care o domina. Situl arheologic a fost cercetat din perioada interbelică de către Vasile Pârvan și continuând cu Alexandru Vulpe, Silvia Teodor sau Nicu Mircea. Cercetările au dovedit existența unei comunității antice importante și a unui sistem social complex, afirmă organizatorii.

Scopul reconstituirilor istorice care prezintă personaje din lumea dacică și romană, atelierelor tematice, precum și lecții de istorie vie, este acela de a valorifica istoria locală și a atrage atenția asupra acestui sit arheologic, marginalizat și aproape uitat de prea mult timp.

Cei dornici să participe la Festivalul Dacic „Piroboridava” sunt invitați să ia contact cu personaje, arme, ierarhii sociale, echipamente, unelte, tehnologii și meșteșuguri antice aduse la viață de către pasionații de istorie ai asociațiilor de reconstituire prezente la acest festival, cu stilul lor de viață, cu societatea antică și să parcurgeți o adevărată călătorie în timp.

Accesul este gratuit.

Evenimentul se va desfășura după următorul program:

VINERI 19 august 2022 (Muzeu Tecuci)

       16:00 - Deschidere

       17:30 - Lupte daci și romani

       18:00 - Prezentare echipamente, interacțiune cu publicul

       20:00 - Paradă cu torțe

       21:30 - Proiecție film

SÂMBĂTĂ 20 august 2022 (Poiana)

       14:00 - Deschidere

       15:00 - Prezentare echipamente, interacțiune cu publicul, ateliere tematice

       18:00 - Lupte daci și romani

       20:00 - Foc de tabără

       20:30 - Momente muzicale

       21:30 - Proiecție film

DUMINICĂ 21 august 2022 (Poiana)

       11:00 - Deschidere

       13:00 - Lupte daci și romani

       13:30 - Ateliere tematice

       16:00 - Momente muzicale 

       19:00 - Foc de tabără

       21:00 - Proiecție film

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.