Eveniment în onoarea Apărătorilor Galațiului Recomandat

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galați, îi invită pe gălățeni vineri, 20 ianuarie, la ora 12.00, la Monumentul Apărătorilor orașului Galați, situat la intersecția străzilor Brăilei cu I.L. Caragiale (zona STIREX), pentru a cinsti memoria Armatei Române și a Apărătorilor Orașului Galați care s-au jertfit pentru întregirea neamului românesc.

Anul acesta se împlinesc 105 ani de când aproximativ 3.000 de militari români au apărat orașul Galați de la distrugere și ocupare, luptând împotriva unităților militare bolșevizate din cadrul Armatei a 6-a rusă, aflate în retragere de pe frontul din Moldova spre Rusia.

Era începutul anului 1918, iar militarii români au dus prima bătălie din secolul XX între Armata Română și unitățile militare ruse trecute în tabăra bolșevicilor.

În acea confruntare au conlucrat trei arme ale Armatei Române - marina, trupele terestre, aviația - un caz unic pentru o bătălie desfășurată pe teritoriul României în Primul Război Mondial.

În memoria acelor lupte, orașul-erou Galați a fost decorat de regele Italiei, prin generalul Pietro Badoglio (1921) și de președintele Franței, prin generalul Henri Mathias Berthelot (1922), acordându-i-se Crucea de Război a Italiei și, respectiv, Crucea de Război a Franței.

În anul 1923, Societatea „Luptătorii Patriei, a demobilizaților ofițeri și grade inferioare” din Galați a propus Primăriei Galați ridicarea unui monument închinat Apărătorilor orașului Galați. Monumentul a fost realizat de marmorarul Ioannis N. Renieris și amplasat la întretăierea străzilor Brăilei cu I.L. Caragiale. Din rațiuni așa-zis „edilitare”, Monumentul Apărătorilor orașului Galați a fost demolat în anul 1962.

Consiliul Județean Galați, prin Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați, a finanțat în anul 2017 refacerea Monumentului APĂRĂTORII ORAȘULUI GALAȚI, 7/20 - 9/22 Ianuarie 1918, pe același amplasament, la intersecția străzilor Brăilei cu I.L. Caragiale, fostă Balaban (zona STIREX).

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.