Luni în staţiunea italiană Cervia debutează întrecerile primei ediţii a Cupei Mondiale la fotbal rezervată persoanelor cu transplant „Transplant Football World Cup”. Reprezentativa României va fi prezentă în grupa A alături de reprezentativele unor ţări recunoscute ca forţe în fotbalul mondial: Franţa, Anglia, Irlanda, Ţara Galilor şi SUA, în timp ce, în grupa B se vor afla Spania, Italia, Chile, Irlanda de Nord şi Australia. Din lotul echipei care ne va reprezenta ţara la această competiţie sportivă inedită face parte şi un gălăţean, colegul nostru de breaslă Sorin Gheorghe, beneficiar al unui transplant de ficat în urmă cu 10 ani. Iată ce ne-a declarat acesta înaintea plecării: „Sunt onorat să pot reprezenta România într-o competiţie sportivă internaţională alături de reprezentanţii unor ţări mult mai dezvoltate, inclusiv în numărul de donatori raportat la mia de locuitori. Sper ca, prin această participare, să reuşim să schimbăm percepţia românilor la adresa donării de organe, fiindcă, iată, noi suntem dovada vie a faptului că donarea salvează vieţi şi că România are specialişti de primă mână în tot ceea ce înseamnă activitatea de transplant. Ne aşteaptă o competiţie dură, cu câte două meciuri pe zi, dar vom fi monitorizaţi permanent de medicii specialişti italieni, inclusiv pe parcursul disputării meciurilor, datorită unor dispozitive speciale. Suntem un lot eterogen atât ca vârstă, de la 33 la 63 de ani cât şi ca ocupaţii, de la medici, impiegaţi de mişcare sau IT-işti până la pensionari. Mergem în Italia cu gândul de a obţine rezultate cât mai bune, fiindcă e şansa care ne-o oferă sportul, de a ne putea afirma la vârste pe care unii dintre noi nici nu aveau puterea să spere în trecut şi vrem, totodată, să aducem un omagiu donatorilor, cunoscuţi sau necunoscuţi, pe care-i purtăm atât fizic, în noi, dar şi sufleteşte". Participarea României la acest turneu a fost posibilă datorită Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR), care a făcut eforturi financiare şi logistice deosebite ca să asigure tot ceea ce este necesar unei echipe de fotbal. România va debuta luni la ora 10.00, ora României, când va susţine meciul inaugural contra reprezentativei Angliei. Meciurile vor fi transmise live pe canalul de youtube al Federaţiei internaţionale de sport pentru transplantaţi, World Transplant Games Federation, şi tot de acolo puteti afla programul complet al competiţiei.
Oraşul de la Dunăre a fost în acest an capitala minifotbalului din România. După ce în urmă cu două luni a găzduit Campionatul Naţional, pe terenurile de la „Platinum Arena” se va disputa în perioada 6-8 septembrie şi Campionatul Naţional pentru Old Boys +40. La startul competiţiei se vor alinia 16 echipe care au fost repartizate în patru grupe după cum urmează: Tazmannschaft Bucureşti, Copanex Bacău, Bucegi Râşnov, Rapid Galaţi -grupa A; Peppy Dolce Vita Tg.Jiu, Juventus Brăila, Săgeata Stejaru Tulcea, Squadra Azzura Galaţi -grupa B; Legends Galaţi, Offside Arena Bucureşti, Arsenal Tg.Mureş, Forest Bicu 2014 Giurgiu -grupa C; Liriada Braşov, Real Vaslui, Viitorul Câmpineanca, Oţelul Galaţi -grupa D. Menţionăm faptul că Legends este campioana naţională en-titre şi deţinătoarea EMF Champions League. Lotul pe care îl va alinia campioana României: Luca, Tofan, Tănăsilă -Pleşu, Cojoc, Tudorache, Burada, Ariton, Crihană, Ciupe, S.Frunză, Fl.Cernat, Popliacă, Humelnicu, Fl.Ignat, B.Dima.
Liga Profesionistă de Fotbal a anunţat echipa ideală a celei de-a 8-a etapă din Superligă. După victoria obţinută în faţa celor de la Sepsi Sf.Gheorghe, scor final 2-0, Oţelul are doi jucători nominalizaţi. Atacantul Alexandru Pop a fost remarcat după dubla reuşită, ajungând la 14 goluri în 43 de meciuri disputate în eşalonul de elită din România. Cel de-al doilea oţelar inclus în echipa ideală este fundaşul David Maftei, care a dat primul assits în Superligă. Tânărul fundaş de bandă din formaţia pregătită de Dorinel Munteanu a fost convocat de urgenţă la Naţionala României Under 20 care va disputa în perioada următoare două meciuri în Elite League Under 20 cu Germania şi Anglia.
LPF a stabilit programul celei de-a 9-a etape din campionat. Partida Gloria Buzău -Oţelul Galaţi a fost programată sâmbătă 14 septembrie, de la ora 18.45.
Cupa României la volei pe plajă şi-a stabilit duminică laureatele la 2 Mai -Limanu. După ce a trebuit să se mulţumească cu locul 5 la Campionatul Naţional Brizo de la Iaşi, formaţia CSU Galaţi, în formula Sorina Răileanu -Diana Milea a strâns rândurile şi a reuşit să urce pe treapta a doua a podiumului. Fetele noastre au obţinut două victorii în primele 3 jocuri disputate şi apoi le-au învins dramatic în set decisiv cu 15-13 pe campioanele naţionale Adina Stanciu -Ioana Ordean, de la CS U Cluj Napoca. Finala competiţiei împotriva perechii de la UVT Timişoara, Corcoz -Popa a fost pe muchie de cuţit şi nerecomandată cardiacilor. Cotate cu şansa a doua, timişorencele au intrat foarte motivate pe teren, şi-au adjudecat primul set la 13 şi au condus cu 20-18 în cel de-al doilea. Reprezentantele Galaţiului s-au mobilizat şi au revenit spectaculos pentru 24-22 şi 1-1 la seturi. Decisivul a fos palpitant şi din păcate pentru noi şansa a surâs adversarelor care s-au impus cu 15-13 şi şi-au adjudecat trofeul Cupei României. „Ne bucurăm cumva pentru că am reuşit să salvăm puţin ruşinea unui an dezastruos pe care l-am avut în voleiul pe plajă. Am fost şi noi dezamăgite de rezultatele din această vară. A fost un turneu dificil cu echipe valoroase, foarte bine pregătite. Am fost foarte aproape, am pierdut la limită în decisiv, 15-13. Vă mulţumim tuturor pentru susţinere şi sperăm în rezultate mai bune data viitoare”, ne-a declarat Sorina Răileanu.
Partida care a deschis runda 8 din Superligă dintre SC Oţelul şi Sepsi a început cu un minut de reculegere în memoria fostului jucător, antrenor şi conducător gălăţean Valentin Ioviţă care a decedat prematur la mijlocul în această lună. Oaspeţii au avut lovitura de începere dar imediat roş-alb-albaştri au făcut pasul în jumătatea adversă. Băieţii lui Dorinel Munteanu au început tare şi au irosit o ocazie importantă încă din min.5 când lovitura liberă executată de Cisotti a fost reluată cu capul de Zivulic dar portarul lui Sepsi a respins în extremis în corner. Peste alte cinci minute, o acţiune frumoasă pe traseul Maciel -Cisotti -Pop a fost irosită de ultimul după un şut complet aiurea. Cei de la Sepsi au încercat să intre în meci dar reduta gălăţeană nu s-a clătinat. Oţelarii şi-au concretizat dominarea şi pe tabela de marcaj în min.22: Cisse l-a deschis foarte bine în adâncime pe Cisotti care a avut un şut centrare respins în faţă de Niczuly iar Alex Pop a fost pe fază şi a reluat în plasă. Gazdele au continuat să atace şi în min.27 au ratat o şansă uriaşă pentru 2-0: după o combinaţie Maciel -Cisotti, căpitanul Oţelului a şutat din careu, portarul de la Sepsi a respins iar Lameira a ratat execuţia. Echipa vizitatoare a replicat palid şi abia în min.33 am consemnat un şut al lui Ştefan. Echipa gălăţeană şi-a dublat avantajul pe tabelă cu două minute înainte de finalul primei reprize, Maftei a centrat de pe dreapta, doi fundaşi de la Sepsi au luftat şi Pop a fost din nou omul potrivit la locul potrivit. Covăsnenii au ratat şi ei o ocazie importantă pe finalul primului act prin Kallaku.
Antrenorul neamţ Storck a făcut trei mutări la pauză, a început ploaia şi Sepsi s-a instalat în jumătatea noastră şi a încercat să revină în meci. Atacantul Debeljuk a irosit prima oportunitate după reluare. În min.58 Cosmin Matei a fost aproape de gol iar peste alte două minute Coman l-a imitat. Portarul Popescu s-a remarcat în min.63 când a respins şutul lui Alimi. Oţelul a fost forţată să facă pasul înapoi, Dorinel Munteanu a introdus forţe proaspete pe teren, defensiva a rezistat iar ieşirile pe contraatac au creat pericol. Teles a marcat în prelungiri golul 3 dar reuşita sa a fost anulată pentru offside.
Liga 1 la futsal porneşte la drum în acest weekend. Campioana României, United Galaţi va juca luni 2 septembrie, de la ora 18.00, în direct la Digisport pe terenul celor de la FK Odorheiu Secuiesc, formaţie antrenată de Florin Ignat şi care a transferat doi campioni: Toniţă şi Dudău, ambii internaţionali. Cu gândul şi la Main Round-ul UEFA Futsal Champions League, trupa condusă de brazilianul Cacau a parafat pe ultima sută de metri un transfer important: portarul spaniol Víctor López Gonzales, 34 ani, care vine de la vicecampioana Poloniei, KS Constract Lubawa. Victor nu va fi la prima experienţă în România, el jucând în urmă cu şase ani pentru Imperial WET Miercurea Ciuc. Gonzalez are un CV impresionant, cu evoluţii în UEFA Futsal Champions League şi a mai îmbrăcat tricoul formaţiilor din ţara sa natală: Santiago Futsal, Gran Canaria FS, Vina Albali Valdepanas, El Ejido Futsal. „Transferul lui Victor este foarte important pentru campania din Champions League, acolo unde ne dorim calificarea în Elite Round. De aceea, el vine doar până în iarnă, perioadă în care va fi şi antrenorul celor trei tineri portari din lotul nostru. Aşa cum bine se ştie, în campionat vom avea jucătorul Under 23 doar între buturi, deoarece sportivii născuţi în 2000 nu mai sunt eligibili pentru această regulă”, a declarat preşedintele de la United, Cristian Ştefu. Spaniolul va ajunge la Galaţi pe 15 septembrie.
După ce mult timp putem spune că era considerată ruda săracă, echipa de baschet de la CSM Galaţi a schimbat macazul pentru sezonul 2024-2025. Antrenorul Florin Nini şi-a susţinut cu tărie punctul de vedere şi a fost sprijinit de conducerea clubului. Campania de transferări a fost cea mai bogată din ultimii ani, în premieră au fost transferaţi şase stranieri. Ultimele două achiziţii sunt: estonianul Gregor Ilves, 25 ani, 192 cm, coordonator de joc, transferat de la TalTech, unde a avut o medie de 13,2 puncte şi americanul Lamar Morgan, 27 ani, 198 cm, extremă, care în sezonul precedent a jucat la IR Reykjavik în Islanda, unde a reuşit ca medii statistice 21,8 puncte marcate şi un procentaj de 49,1% la aruncările de 3 puncte. Anterior au fost anunţate alte patru transferuri din străinătate: Majstorovic, Lascene, Kuxhausen şi Kovacevic. Din lot fac parte şi 9 jucători autohtoni: Ciotlăuş, Calenic, Vlaicu, Axinte, Stan, Gherman, Brăilescu, Buboiu, Bondoc. CSM Galaţi va susţine miercuri 28 august primul amical, la sala Dunărea cu nou promovata în Liga Naţională, Steaua Bucureşti, de la ora 17.00.
Oţelul a remizat vineri seara la Ploieşti cu Petrolul, scor final 0-0 în cea de-a 7-a etapă din Superligă şi rămâne neînvinsă în acest sezon. Părerile după acest joc sunt împărţite, chiar dacă au obţinut un punct, o parte dintre suporteri dar şi managerul tehnic Dorinel Munteanu au fost nemulţumiţi şi-şi doreau mai mult. „Trebuie să felicit o parte dintre jucători pentru acest punct, dar eu personal nu sunt mulţumit pentru că astăzi chiar dacă am avut în faţă o echipă solidă, puternică, o echipă ce a avut rezultate pozitive în ultimul timp, am dominat-o, am controlat jocul. Nu ne-a creat nici o problemă, dar mesajul meu a fost foarte clar de la începutul sezonului, dacă îţi propui puţin, obţii puţin, ceea ce nu trebuie să funcţioneze la mine sau la clubul Oţelul Galaţi. Trebuie să ne propunem maximum pentru a obţine maximum. Nu este o aroganţă, dacă pot să spun aşa, dar aşa se lucrează la Oţelul Galaţi. Am stabilit încă de la începutul sezonului că ne dorim să obţinem maximum în fiecare meci. Nu este vorba de aroganţă, ci de o atitudine pe care o aştept de la toţi jucătorii. Trebuie să avem încredere în forţele noastre şi să ne prezentăm la fiecare meci cu gândul de a câştiga. Au fost şi jucători care m-au dezamăgit, care nu s-au ridicat la nivelul pretenţiilor mele dar, îi mai aştept. Mai am puţin timp la dispoziţie să-i mai aştept să-şi ajute echipa. Asta este valabil şi pentru cei care au fost anul trecut la mine cât şi pentru cei nou veniţi, vreau mai repede integrarea ca să dea un plus echipei, plus valoare cât şi rezultate”, a concluzionat Dorinel Munteanu. Oţelul ocupă locul 4 cu 12 puncte din 6 meciuri şi va întâlni în runda următoare pe Sepsi OSK Sf.Gheorghe, vineri 30 august, de la ora 19.00 pe stadionul Oţelul.
CSM Galaţi a disputat la sfârşitul săptămânii cel de-al patrulea meci amical din presezonul 2024-2025. Echipa gălăţeană pregătită de Daciana Balaban, Cătălina Cioaric şi Relu Druţu a întâlnit la sala sporturilor Dunărea pe colega de eşalon, CSM Slobozia. După o partidă spectaculoasă şi viu disputată, fetele noastre s-au impus la limită după 60 de minute, scor 30-29. Cele două echipe au mai jucat apoi încă 15 minute, la finalul cărora s-au impus oaspetele cu 9-8. Lotul folosit de CSM Galaţi: Ana Maria Micu, Nicoleta Petre-Ana Kojic, Iasmina Ichim, Bianca Zegrean, Bianca Trincă, Sorana Chiriac, Daniela Corban, Andreea Sandu, Kristina Radayeva, Bojana Milic, Andreea Prescură, Mălina Bichir, Sanja Dabevska, care a debutat în tricoul echipei gălăţene, Andreea Bordeianu, Andreea Filip, Lavinia Lazăr şi Olimpia Mazilu. Meciul revanşă a fost programat peste o săptămână la Slobozia.
La Casa Fotbalului din Bucureşti a fost stabilit programul meciurilor din sezonul 2024-2025. Aşa cum v-am mai anunţat, Galaţiul va fi reprezentat de două echipe: Unirea Braniştea, locul 3 în sezonul trecut şi Sporting Lieşti, locul 4 care au fost repartizate în seria a 2-a. Sorţii au decis ca echipele gălăţene să se întâlnească încă din prima etapă programată pe 31 august pe stadionul Comunal din Braniştea. Returul se va disputa pe 2 noiembrie pe „Lieşti Arena”. Programul din turul campionatului pentru echipele noastre: Sporting: KSE Tg.Secuiesc - 7 septembrie acasă, CSM Rm.Sărat -14 septembrie, deplasare, Aerostar Bacău -21 septembrie, acasă, Sepsi OSK 2 -28 septembrie, deplasare, Dacia Unirea Brăila -5 octombrie, deplasare, Voinţa Limpeziş -12 octombrie, acasă, Viitorul Oneşti -19 octombrie, deplasare, CSM Adjud -26 octombrie, acasă; Unirea: Voinţa Limpeziş - deplasare, Viitorul Oneşti -acasă, CSM Adjud -deplasare, Dacia Unirea Brăila -acasă, KSE Tg.Secuiesc -acasă, CSM Rm.Sărat -deplasare, Aerostar Bacău -acasă, Sepsi OSK 2 -deplasare. Primele cinci etape din returul primei faze sunt programate până la finalul anului: 2, 9, 16, 23 noiembrie şi 7 decembrie.